Bilim
  • 1.7.2015 23:35

İşte NASA'nın Mars'a yollayacağı uçak

NASA, 2020'li yıllarda Mars'ı keşfetmesi planlanan bir uçak prototipi üzerinde çalışıyor. V şeklindeki uçak, Mars atmosferinde 10 dakika uçarak keşif yapacak.

NASA, 2020'de Mars'a V şeklinde planör gönderebilir. [Fotoğraf: NASA]

NASA, Kızıl Gezegen'in üzerinde uçacak yeni nesil bir keşif aracı üzerinde çalışıyor. Prandtl-m (Mars'a iniş için aerodinamik tasarım ön araştırması) adı verilen uçak, yerden 30 kilometre yükseklikte ve Mars atmosferine uyumlu şekilde uçmak için tasarlanacak.

NASA'nın bu ay içinde test etmeye başladığı prototip, başarı göstermesi halinde yeni nesi 'CubeSat'e sığacak şekilde yeniden tasarlanacak. Geleneksel uydulardan daha küçük olan küp görünümlü uydular, derin uzay görevlerinde keşifler için kullanılacakları gibi taşıma yükü de iletecekler.

NASA, üç CubeSat'in bir araya geldiği '3U CubeSat' ile Prandtl-m uçağını Mars'a göndermeyi hedefliyor. Prandtl-m projesinde yer alan Al Bowers, uçağın uydudan bırakıldıktan sonra kanatlarını açarak bir planör gibi süzülmesini istediklerini belirtti.

 

Prandtl-m uçağının prototipi ilk kez bu ay test edildi.
[Fotoğraf: NASA]

Bowers, Prandtl-m'nin yaklaşık uçuş süresinin 10 dakika ve 35 kilometre menzile sahip olacağını söyledi. Mars yüzeyine 3,2 kilometre kadar yaklaşacak olan uçak, kuşbakışı en yakın gözlemlerin yapılmasını sağlayacak.

Kanat genişliği 60 cm olacak uçak, Dünya'da gerçekleştirilecek üç testin ardından onaylanırsa 2022-2024'te Mars'a gönderilebilir.

Kaynak: NASA ve Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:34

İLGİLİ HABERLER