Spor
  • 12.5.2004 23:50

İŞTE YENİ FUTBOL FEDERASYONU YASASI

ANKARA - Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yaparak Genel Kurul üye sayısını artıran ve spor kulüplerinin Genel Kurul üye sayısını yüzde 42'den yüzde 72'yi çıkaran yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
     Tasarıya göre, Genel Kurul 4 yılda bir futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde, Mali Genel Kurul ise her yıl haziran ayında, Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihte olağan olarak toplanacak.
     Genel Kurul, Yönetim Kurulunun 14 üyesini, Tahkim, Merkez Hakem ve Denetleme kurullarını seçecek.
     Başkanın görev süresi 4 yıl olacak, başkan seçimi, genel kurulda yönetim kurulunun 14 üyesinin seçiminden önce yapılacak. Başkan en fazla üst üste iki dönem seçilebilecek.
     Futbol Federasyonu yönetim kurulu; federasyon başkanı ile genel kurulun seçeceği 14 üyeden oluşacak.
     Tahkim kurulu, 5 asıl, 5 yedek hukukçu üyeden oluşacak. Tahkim Kurulu üyeleri 4 yıl için genel kurulca seçilecek. 2 asıl ve 2 yedek üye üniversitelerin hukuk fakülteleri ile spor yüksek okullarında görev yapan öğretim üyeleri arasından seçilecek.
     Tasarı, halen Federasyon Başkanınca seçilen Merkez Hakem Kurulunun Genel Kurulca seçilmesini ve toplam 9 üyeden oluşmasını da öngörüyor.
     Uygulanacak para cezaları 500 milyar lirayı geçemeyecek, bu miktar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
     Futbol karşılaşmalarının televizyon, radyo ve her türlü teknik cihazla yayınlanmasına, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına yalnızca federasyon yönetim kurulu yetkili olacak, milli karşılaşmalar şifreli yayınlanamayacak.
     Futbol federasyonu başkanı ve yönetim kurulu üyesi seçilebilmek için T.C vatandaşı olmak, 30 yaşından küçük, 65 yaşından büyük olmamak, vergi ve sigorta borcu bulunmamak, seçim tarihinden önceki 5 yıl içerisinde; bir defada bir yıl ve toplam iki yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmamış olmak şartları aranacak.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:11

İLGİLİ HABERLER