Bilim
  • 14.9.2022 09:37

İsveç'e Gönüllü Gitmek ve Oturma İzni Başvuru Şartları

İsveç’e gönüllü olarak gitmek, Avrupa Gönüllü Hizmeti çerçevesinde İsveç’te gönüllü olarak çalışmak isteyen kişiler için bir seçenektir.

Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarından Avrupa Gönüllü Hizmeti çerçevesinde İsveç’e gönüllü olarak çalışmak üzere gitmek isteyen kişilerin İsveç’ten oturum izni alması gerekmektedir. Kişi oturum iznini İsveç seyahatinden önce düzenlenmelidir. Kişiler İsveç’te gönüllü olarak çalışmak için Avrupa Dayanışma Birliği’nin başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru formuna ek olarak, başvuru formunda istenen ek belgelerin de teslim edilmesi gerekir.

Gönüllü çalışma yapmak isteyen kişilerin geçerli bir pasaportu varsa, finansal yeterliliğini sağlayabiliyorsa, İsveç’te gönüllü olarak çalışmak üzere bir kurumla anlaştıysa ve anlaştığı kurum Avrupa Dayanışma Birliği tarafından onaylandıysa başvuru yapabilmeleri mümkündür.

Türkiye'den İsveç'e gönüllü olarak gitmek isteyenler tarafından en merak edilen konuları İsveç vize danışmanlık hizmeti veren akredite vize merkezi Vizem.net'in yetkililerine sorduk.

Kimler İsveç'te Gönüllü Olarak Çalışabilir?

İsveç’te gönüllü olarak çalışan kişiler, İsveç Avrupa Gönüllü Hizmeti çerçevesinde gönüllü olarak çalışmaktadır. Gönüllü olarak çalışacak kişinin İsveç’teki bir kuruluşla gönüllü olarak çalışmak üzere bir anlaşma yapmış olması gerekmektedir. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamından çalışmayacak olan gönüllüler, ziyaretçi oturum izni için başvuru yapmalıdır.

İsveç'te Gönüllü Çalışma İçin Yabancıların Oturma İzni Alması Gerekir Mi?

İsveç’te gönüllü çalışma için yabancıların oturma izni alması gereklidir.

İsveç’te gönüllü olarak Avrupa Gönüllü Hizmeti çerçevesinde çalışmak isteyen ve Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olmayan kişilerin, İsveç seyahatinden önce İsveç oturma izni alması gerekmektedir.

İsveç'e Gönüllü Olarak Gitmek İçin Oturma İzni Şartları Nelerdir?

İsveç’e gönüllü olarak gitmek için İsveç oturma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

Geçerli bir pasaporta sahip olmak gereklidir. Kişilere pasaportunun geçerlilik süresine uygun oturma izni verildiği için, pasaport geçerlilik süresi dolmak üzere olan kişilerin pasaportunu yenilemesi gerekebilir.

İsveç’teki bir kuruluşla Avrupa Gönüllü Hizmeti’nde gönüllü olarak çalışmak üzere anlaşma yapılmış olması gerekmektedir.

İsveç’te geçerli olan kapsamlı bir sağlık sigortasına sahip olmak gereklidir.

İsveç’te yaşam masraflarının karşılanmasına ve kişinin kendi ülkesine dönebilmesine yetecek düzeyde finansal yeterliliğin olması gereklidir.

Kişinin Avrupa Gönüllü Hizmeti’nde çalışmak için anlaşma yaptığı kurum Avrupa Gönüllü Hizmeti tarafından onaylanmalıdır.

İsveç'te Gönüllü Çalışmak İçin Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsveç’te gönüllü çalışmak için oturma izni başvurusu, 157011 sayılı Avrupa Dayanışma Birliği çerçevesinde gönüllüler için oturma izni formunu doldurularak yapılabilir.

İsveç’te gönüllü olarak çalışmak için başvuru formunun dışında talep edilen belgeler başvuru formunda belirtilmektedir. Başvuru formu ve ekinde sunulması gereken belgeler, kişinin ikamet ettiği şehrin bağlı olduğu İsveç Konsolosluğu veya İsveç Büyükelçiliğine teslim edilerek İsveç oturma izni başvurusu tamamlanır.

Kişinin yaşadığı yerde veya ülkede başvuru formunu teslim etmek üzere İsveç dış temsilciliği yoksa, kişi kendine en yakın konumdaki İsveç Başkonsolosluğuna veya Büyükelçiliğine başvuru yapabilir.

İsveç Gönüllü Çalışma Oturma İzni Başvurusundan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İsveç gönüllü çalışma oturma izni başvurusundan sonra yapılması gereken işlemler, kişinin vize ihtiyacının olup olmamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İsveç’e seyahat etmek için vize alması gereken kişilerin fotoğraf ve parmak izi gibi biyometrik verilerini vermek için en kısa sürede İsveç temsilciliğine gitmesi gerekmektedir. Kişinin daha öncesinde İsveç oturma izni olsa bile biyometrik veriler kaydedilemediği için güncellenmesi zorunludur.

İsveç’e seyahat için vize alması gerekmeyen kişiler, İsveç’e giriş yaptıktan sonra oturma izni kartı için İsveç Göçmenlik Bürosu’ndan randevu almalı ve belgelerini ibraz etmelidir.

İsveç'e gönüllü olarak gitmek için vizeye ihtiyacı bulunan kişiler, gerekli vize evraklarının hazırlanmasından vize takip işlemlerine kadar olan tüm süreç için akredite acente VZM Gruptan danışmanlık hizmeti alabilir.

İsveç'te Gönüllü Çalışma Başvurusu Nasıl Takip Edilir?

İsveç’te gönüllü çalışma başvurusunda bulunan kişiler, oturma izni başvurularını İsveç Göçmenlik Bürosu’nun internet sitesi üzerinden takip edebilmektedir. Websitesinden başvuruya ait dosya numarası veya kontrol numarası girilerek, başvuru durumu görüntülenebilir.

İsveç Göçmenlik Bürosu’nun oturma izni takip ekranı görseli aşağıdadır.

 

İsveç'te Gönüllü Çalışma Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir?

İsveç’te gönüllü çalışma başvuru sonucu, İsveç Göçmenlik Bürosu tarafından kişinin başvuru yaptığı büyükelçiliğe ya da konsolosluğa gönderilir ve kişiler başvuru yaptıkları dış temsilcilikten başvuru sonucunu öğrenebilir. İsveç gönüllü çalışma başvuru sonucunu öğrenmek için başkonsolosluğa veya büyükelçiliğe giden kişinin pasaportunu da beraberinde götürmesi gerekir.

İsveç Gönüllü Çalışma İzni Ne Kadar Süreliğine Verilir?

İsveç gönüllü çalışma izni 1 yıl süre için verilebilir. İsveç gönüllü çalışma izninin veriliş süresi, kişinin pasaportunun geçerlilik süresinden daha uzun olamamaktadır.

İsveç'te Gönüllü Çalışma Amacıyla Verilen Oturma İzni Uzatılabilir Mi?

Hayır, İsveç’te gönüllü çalışma amacıyla verilen oturma izni uzatılamaz.

İsveç Gönüllü Çalışma Başvurusu Onaylanan Kişilere Oturum Kartı Verilir Mi?

İsveç gönüllü çalışma başvurusu onaylanan kişilere oturum kartı, kişinin oturma izni üç aydan daha uzun bir süre için düzenlendiyse, verilmektedir. Oturma izni kartı kişinin İsveç’te bulunmaya izni olduğunu gösterir bir belgedir ve kişinin fotoğraf ve parmak izi gibi biyometrik verilerini içermektedir.

Kişinin İsveç oturum kartı hazırlandığında, başvurunun yapıldığı dış temsilcilik tarafından kart başvuru sahibine ulaştırılır. Oturum kartının hazırlanması ve dış temsilciliğe gönderilmesi 4 haftaya kadar sürebilmektedir. İsveç’e seyahat ederken oturum kartı ile birlikte geçerli bir pasaportun da beyan edilmesi zorunludur.

Seyahatlerinde İsveç vizesi almaktan muaf olan kişilerin, oturum izninin onaylandığına dair karar belgesinin bir kopyasını seyahatlerinde yanında bulundurması gereklidir. İsveç’e girildikten sonra randevu alınarak biyometri bilgilerinin kaydı yapılmalıdır. isveç oturum kartı hazırlandığında, kayıtlı İsveç adresine gönderilmektedir.

Kişinin İsveç oturum izni üç aydan kısa süre için verildiyse kişiye oturum kartı verilmez. Oturum kartı olmadığı için, kişinin İsveç’e girişte oturum izninin onaylandığına dair kararı, pasaportu ile birlikte ibraz etmesi gerekmektedir.

İsveç'e Gönüllü Çalışma Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılabilir?

İsveç’te gönüllü çalışma başvurusu reddedilirse, kişi İsveç oturma izni alamaz. Başvurusu reddedildiğinde kişi halihazırda İsveç’te bulunuyorsa, ret kararında belirtilen süre içerisinde ülkeden çıkmak zorundadır.

İsveç gönüllü çalışma izni başvurusunun reddi kararına karşı, başvuru sahibi ret kararını öğrenmesinden itibaren üç hafta içerisinde itiraz edebilmektedir. İtirazın nasıl yapılacağı konusunda ret kararında bilgi verilir. Başvuru sahibi, üçüncü bir kişiye yetki verebilir ve itiraz işlemlerini kendi adına yürütmesine imkan tanıyabilir.

 

 

Güncellenme Tarihi : 14.9.2022 09:39

İLGİLİ HABERLER