Dünya
  • 8.5.2004 00:03

KARAMANLİS : ''İKİLİ İLİŞKİLERİMİZ YENİ BİR DÖNEME GİRDİ''

ATİNA - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini söyledi.
     Karamanlis, Atina'ya resmi ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onuruna verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, ikili ilişkilerin yeni bir döneme girdiğinin Erdoğan ile ortak tespitleri olduğunu vurguladı.
     Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin ekonomik alanda gelişmesinin, ikili ilişkilerin genişlemesi ve derinleşmesinin yolunu gösterdiğini kaydeden Karamanlis, ''Senelerden beri süre gelen karşılıklı şüphenin maziye karıştığına, sosyal devlete yatırım yapmak ve iki halkın yararına barış projeleri gerçekleştirmek için ülkelerimizin askeri harcamaları kısmasını sağlayacak karşılıklı güvenin oluşmasına muktedir olduğumuza inanmak isteriz'' dedi.
     Yunanlılar ile Türklerin tarih boyunca yaşamlarını, adet ve davranışlarını paylaştıklarını söyleyen Karamanlis şunları kaydetti:
     ''İyi ve kötü zamanlarımız oldu. Koşullar, yanlışlar, kısa görüşlü tercihler halklarımızı acıya boğup birbirinden uzaklaştırdı ve kuşku zehrini içlerine boşalttı. Kuşkusuz iki taraf da tarihini unutarak ya da çarpıtarak, tarihlerini onurlandırmış olmazlar. Tabi ki tarih ve kültürümüzü öğretmeye devam etmek sorumluluğumuzdur. Ama artık büyük kararı almayı borç bilme zamanının geldiğine inanıyorum. Yeni nesillere Ege'nin iki yakasında gelişimi ve refahı arzulayan halkların yaşadığını öğretmeliyiz ama bunun için önce bizler uygulamalıyız.''
     Atina'nın Kıbrıslı Rum ve Türklerin AB'ye üyeliğin nimetlerinden yararlanmaları için Ada'nın tekrar birleşmesi hedefine odaklandığını da kaydeden Karamanlis, bölgede güvenlik ve refah koşullarının sağlanması için Avrupa çerçevesinin yapıcı bir şekilde değerlendirilmesinin mümkün olduğu inancında olduğunu belirtti.
     Türkiye'nin Avrupa perspektifini etkin bir biçimde desteklediklerini belirten Karamanlis, Türkiye'nin Avrupa sürecinin önünün kesilmemesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:10

İLGİLİ HABERLER