
KOAH NEDİR? İŞTE GİZLİ TEHLİKE KOAH HASTALIĞI!..
SAMSUN (İHA) - Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Serhat Fındık, sigara içme salgınının ve yaşlı nüfusun artması nedeniyle önümüzdeki yıllarda KOAH hastalığının daha da yaygınlaşmasının beklendiğini söyledi.
Dünyada her yıl kasım ayının 3. çarşamba günü kutlanan Kronik Obstrüktif Hastalığı (KOAH) Günü nedeniyle açıklama yapan Doç. Dr. Serhat Fındık, dünyada 70 ülkeyle birlikte Türkiye'nin de Dünya KOAH Günü etkinliklerine katıldığını kaydetti. KOAH'ın ilerleyici hava akımı sınırlamasıyla karakterize bir hastalık olduğuna dikkat çeken Fındık, "Hava akımı sınırlaması akciğerlerin zararlı gaz ve partiküllere karşı verdiği anormal bir iltihabı yanıtla ilişkilidir. KOAH'ın alt tipleri kronik bronşit ve amfizemdir. Genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde gelişir. En önemli risk faktörü sigara içimidir. Buna ek olarak evde yemek pişirme veya ısınma amacıyla kullanılan odun, kömür veya tezeğin neden olduğu dumanlara maruz kalma veya işyerindeki ortamda tozla dumanlara maruziyet KOAH gelişimlerinde rol oynar" dedi.
"KOAH dünyada 4. ölüm nedenidir" diyen Fındık, "Sigara içme salgınının ve yaşlı nüfusun artması nedeniyle önümüzdeki yıllarda hastalığın daha da yaygınlaşması beklenmektedir. Dünyadaki 600 milyon KOAH'lı hastanın her yıl yaklaşık 3 milyonu ölmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 'Ulusal Hastalık Yükü' çalışması, ülkemizde de hastalığın giderek artığını göstermektedir. Ülkemizde 40 yaş üstü her 5 yetişkinin birinde KOAH görülmektedir. Bu kişilerin yüzde 90'ı kendilerinde hastalık olduğunu bilmemektedir. Bu çalışmalar Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH'lı hasta bulunduğunu, bunların her yıl 26 bininin öldüğünü, hastalık gelişiminde sigara içiminin yanı sıra iç ortam hava kirliliğinin de büyük rol oynadığını göstermektedir. Hastalığın ülke ekonomisine zararının yaklaşık 2 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir" diye konuştu.
KOAH'ın ilk belirtilerinin yıllar süren öksürük, balgam çıkarma ve hareketle nefes darlığı olduğunu dile getiren Fındık, "Bu hastalık ilerleyicidir ve tedavi edilmedikçe hastaların birkaç basamak merdiven çıkma, yolda yürüme, alışveriş yapma, hatta giyinme gibi günlük etkinliklerinde çarpıcı kısıtlamalar meydana gelmektedir.
Türkiye'de daha tanı konmamış ve kendilerinde hastalık bulunduğunu henüz bilmeyen 4.5 milyon insanımızın bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını sağlamaya çalışıyoruz. 40 yaşın üstündekiler KOAH'lı olup olmadıklarını mutlaka öğrenmelidirler" şeklinde konuştu.