Gündem
  • 30.5.2013 00:47

Koç: 'Türkiye Suriye'deki savaşın tarafı olmamalıdır!..'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Türkiye Cumhuriyeti, bundan böyle Suriye'deki iç savaşın hiçbir şekilde tarafı olmayacağını dünya kamuoyuna ilan etmelidir" dedi.

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İslam dünyasına bu yüzyılın kazığı olduğunu" ileri süren Koç, "İslam dünyasının içine sokulmuş bir Truva atı görevi görmektedir. İslam dünyasının sırtına saplanmış hançerdir. Eylemler ortada. Kim kimle iş tutuyor, kim kimle yan yana. Hani İsrail? Şu an siyonizmin Ortadoğu'daki tek destekçisi, politikalarıyla tek başına siyonizme arka çıkan kişi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bir firavun olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sürecin içerisine dahil edilmesi, ettirilmesi, İslam dünyasında kan ve gözyaşının akmasının zirveye çıktığı dönem olmuştur. Hani Ortadoğu sokaklarının Fatih'i?" diye konuştu.

- Önerileri sıraladı

Bir muhalefet partisi sorumluluğu içerisinde hükümete 5 önerileri olduğunu anlatan Koç, önerilerini şöyle sıraladı:

"Türkiye Cumhuriyeti, bundan böyle Suriye'deki iç savaşın hiçbir şekilde tarafı olmayacağını dünya kamuoyuna ilan etmelidir. Türkiye topraklarında konuşlandırılan yabancı silahlı birliklerin bundan sonra topraklarımızda sahiplenilmeyeceğini, barındırılmayacağını, Türkiye olarak kardeş kavgasının, her türlü terör eyleminin karşısında olunduğunu deklare etmek zorundasınız. Sınarların güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri süratle alın. Cenevre sürecine samimi destek verin. Türkiye Cumhuriyeti olarak bölgede barışa destek veren bütün siyasi ve diplomatik süreçlerin içinde bulunarak, yapıcı ve güven verici bir dış politikanın adımını atın."

Mezhep savaşlarının Türkiye'ye sıçratılması için hükümetin zemin hazırladığını iddia eden Koç,  "Türkiye'ye acı çektiriyorsunuz. Türkiye'ye terör ithal ediyorsunuz. Bu, vatana ihanettir. Ülkenin birliğini, dirliğini ve bütünlüğünü tehlikeye sokmak budur. Savaş davetçiliği budur. Savaş kışkırtıcılığı budur" dedi.

Başbakan Erdoğan'a akıl ve ruh sağlığı dilediğini söyleyen Koç,  Erdoğan'dan, Türkiye'nin barışı, birliği, huzuru ve inanç mozaiğiyle oynamamasını istediğini kaydetti.

- "Başbakan, parlamentodan özür dilemelidir"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Diyarbakır ziyaretinin hatırlatılması üzerine, "Diyarbakır, Türkiye'nin en güzel illerinden bir tanesi. Kürt kökenli kardeşlerimizin daha yoğunluklu olarak yaşadığı yer. Türkiye'nin hiçbir yeri hiçbir yerinden farklı değil. Kardeşliğimizi, birliğimizi gizli planlarla, gizli pazarlıklarla, birilerinin yakın dönem çıkarlarına malzeme yaparak kullanmak için bazı süreçlerin işletildiğine tanığız. Türkiye'de hiç kimsenin barıştan, kardeşlikten, kucaklaşmadan şikayetçi olacağını düşünmüyorum. Hep beraber bir bütünüz. İç içe geçmişiz. Samsun'a da gelir, İzmir'e de gider. Ayrışmanın parçası değiliz. Tam tersine kardeşliğin, bütünlüğün ve kucaklaşmanın tarafıyız" yanıtını verdi.

"Başbakan Erdoğan'ın 'iki ayyaş' açıklamasının ardından özür gelmemesi sonucunda yasal bir sürecin başlayıp başlamayacağının" sorulması üzerine de Koç, "Bunu arkadaşlarımız değerlendirecek. Parlamentoda da ona uygun bir tavır içerisinde olacağız. Yani burası Başbakan'ın her aklına geleni söylediği, söylediği her şeyin de bu toplum tarafından sindirildiği bir ortam değil. Başbakan, parlamentodan özür dilemelidir" dedi.  

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:54

İLGİLİ HABERLER