Eğitim
  • 22.9.2010 11:27

KOPYA ÇETESİNİN İNANILMAZ YÖNTEMLERİ

Çetenin, bina sınav sorumluları ve sınav gözetmenleri ile işbirliği yaparak test sorularını dışarı çıkardığı, kısa süre içinde de çözümleri 3-5 bin lira karşılığında cep telefonları aracılığıyla servis ettiği belirlendi.

ÖSYM tarafından yapılan 4 sınavın sorularını çalarak sattığı tespit edilen çete üyeleri işe yedek soru kitapçığını ele geçirmekle başlıyordu.

Çete elemanları anlaştıkları sınav sorumlusunun yardımıyla, sınavın yapıldığı binaya aday sayısı kadar getirilen yedek kitapçıklardan birini dışarı çıkartıyordu.

İkinci aşamada sıra dışarıda bekleyen konusunda uzman akademisyene geliyordu. Uzman çete üyesinin süratle çözdüğü soruların cevapları, teknik cihazlarla sınav salonlarındaki adaylara ulaştırılıyordu

İşte bu noktada devreye teknoloji giriyor. Çeteyle 3-5 bin lira karşılığı anlaşan adaylara cevaplar kol saati ya da kolye görünümündeki cep telefonlarıyla gönderiliyor. Bazılarına ise yanıtlar dışarıdan farkedilmeyen mini bluetooth kulaklıkla sesli olarak aktarılmış.

Çete ile anlaşmalı bazı sınav gözetmenlerinin yasak olmasına rağmen salona cep telefonu soktuğu da tespit edildi. Bu yöntemde ise cep telefonu ile görüntülenen sorular, resimli mesaj olarak dışardaki çete üyelerine gönderiliyor.

James Bond filmlerini aratmayan bir başka teknik daha ortaya çıkarıldı. Çete elemanı bazı kişiler sınav sırasında kalem kameralarla soruları kaydediyor, yarım saatte salonu terkediyordu. Ve cevaplar diğer yöntemlerdeki gibi dolaşıma çıkıyordu.

Kopya davasında şifre: Tesbih

‘’Sınav yolsuzluğu" soruşturmasına, ‘’Cemaat’’ ve MHP milletvekili adayının ismi de karıştı. Sorular için, ‘’Tespih gönder’’ şifresi kullanılmış.

ÖSYM Başkanının istifasına neden olan ve eğitim camiasını sarsan ‘’Sınav yolsuzluğu" ile ilgili soruşturmaya, ‘’Cemaat’’ ve MHP milletvekili adayının ismi de karıştı. Sınav yolsuzluğuna adı karışanların sorular için ‘’Tespih gönder’’ şifresini kullandıkları da bildirildi.

Olayla ilgili tutuklanan Z.B’nin, 2007 seçimlerinde MHP Elazığ 3. sıra milletvekili adayı ve Fırat Üniversitesi öğretim görevlisi olduğu belirlendi. Z.B’nin dinlenen telefon konuşmalarında sık sık ‘’Tespih’’ sözcüğü geçti. Z.B ise savcılık ifadesnde ‘’Benden ricacı olanları reddetmekte zorlanırım. Ricacılar, sınavlarda başarılı da olamadı. Tespih koleksiyonum olduğu için beni tanıyanlar, tespih hediye ederler. Telefonlarda tespih de bu manada kullanılmıştır’’ dedi.

‘’CEMAATTEN ALDIM’’

Çetenin lideri olmakla suçlanan ve "Reis" diye hitap edilen Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi O.A.U ise geçtiğimiz yıl yapılan Polis Meslek Yüksek Okulu sınav sorularını cemaate yakın kişilerden aldığını söyledi ve savcılık ifadesinde şöyle dedi:
‘’Kimseye çıkar karşılığı sınavlara sokup kendilerine kopya oluşturacak bilgileri vermedim. MHP’li olduğum için arkadaşlarım bana reis diye hitap eder. Polis okulu sınav sorularını ben çalmadım. Kadirli'li olan bir hemşerim bu sınava girmek için Ankara'ya geldiğinde, cemaate mensup bazı kişilerin sınav sorularını elde ettiğini söyledi. Ben de cemaate yakın olan akrabam Ö.E’ye söyledim ve soruları bana faksladı. Bu sınavın iptalini sağladım’’

"TİYOLAR GELDİ"

Tutuklanan İngilizce öğretmeni F. Ö ise ‘’Bazı sınavlara kendi adıma girip soruları almam akademik kariyerimle ilgilidir. Soruları alıp sınavdaki öğrencilere vermedim. Bana tiyo verenler oldu ama bunun suç olabileceğini de tahmin etmemiştim’’ dedi.

Ankara Nöbetçi 1.Sulh Ceza mahkemesince tutuklanan şüphelilerin Avukatları ise müvekkillerinin 8 aydır teknik takip altında bulunduklarını belirterek ‘’Suç unsuruna rastlanmadı. Aksi taktirde, KPSS sınavlarında önlem alınırdı. Sınavlarda kopya çekmenin suç oluşturduğuna dair ceza kanunumuzda bir yorumlama yoktur’’ diyerek tutuklama kararına itiraz ettiler.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:23

İLGİLİ HABERLER