Eğitim
  • 17.11.2006 00:02

LİSE MEZUNLARI "OLGUNLUK SINAVINA" ALINACAK

ANKARA - 17. Milli Eğitim Şurasında lise mezunlarının ''olgunluk sınavına'' alınmaları kararlaştırıldı.
     17. Milli Eğitim Şurasının ''Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi'' komisyonunun raporları okunarak karara bağlandı.
     Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, başkanlığında gerçekleştirilen bugünkü Genel Kurul çalışmalarında alt komisyonlarda olduğu gibi en fazla üzerinde tartışılan konu ''Katsayı Uygulaması'' ile ilgili oldu.
     Çelik, mesleki ve teknik eğitimin oranının yüzde 65'e yükseltilmesinin hedeflendiğini belirterek, şunları kaydetti:
     ''Mesleki ve teknik eğitim adına pozitif bir ayrımcılık yapabiliriz. Şu anda sadece Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarına öğretmenlik mesleğini tercih etmeleri halinde ek puan verilir. Biz diyoruz ki iletişim meslek lisesi iletişim fakültesine gittiği zaman onlar da avantajlı olsun. İmam hatip lisesi mezunları, ilahiyat fakültesine gittiği zaman onlar da avantajlı olsun. Meselenin özü budur.''
     Çelik, alan belirlenirken YÖK ile iş birliği yapılacağını söyledi.
     Daha sonra ''adaylar arasındaki katsayı farkı kaldırılsın. kendi alanlarıyla ilgili bölümlere gidenlere ek puan verilsin, alanlar yeniden belirlensin'' önergesine ''olgunluk sınavı yapılsın'' önerisi de eklendi.
     Bu önerinin ifade edildiği önergenin altında imzası bulunan talim ve terbiye kurulu eski üyesi Sevinç Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada ''olgunluk sınavı'nın lise son sınıftan mezun olanlara yönelik yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.
     Atabay, ''Öğrenci liseyi bitirdiği zaman belli bir alanda 'olgunluk sınavı'na girecek. 'olgunluk sınavı'nı kazanan öğrenciler, bu sınava hangi alanda girdilerse aynı alanda ÖSS'ye katılacaklar. Örneğin 'olgunluk sınavı'na Türkçe Sosyal alanında girdilerse ÖSS'ye sözel bölümden katılacaklar. Ama diyelim ki alan değiştirmek istiyorlar. O zaman yeniden 'olgunluk sınavı'na girmeleri gerekiyor'' diye konuştu.
     Tartışmaların ardından raporun diğer maddelerine geçildi. Rapordaki liselerin, ''Genel liseler'', ''Mesleki ve Teknik liseler'' ve ''Açık öğretim lisesi'' şeklinde üç türe ayrılması kararı da oylanarak kabul edildi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:17

İLGİLİ HABERLER