Gündem
  • 30.7.2008 11:34

MİT'İN ERGENEKON RAPORUNDAKİ LİDER KİM?

İHBARLA GELEN MİT RAPORU

MİT 2002’de İstanbul’dan gönderilen ve iki sayfadan oluşan bir ihbar mektubuna dayanarak bir Ergenekon raporu hazırladı. Bir örgüt şeması da içeren rapor Temmuz 2003’te Genelkurmay’a, Kasım 2003’te de Başbakanlığa iletildi. Örgüt şemasında ünlü siyasetçi ve gazeteci isimleri de vardı.

İSİMLERİ BİLİYORDUK AMA

Taraf 11 Temmuz’daki manşetini buna ayırmıştı. “MİT’te Ergenekon’un örgüt şeması var” başlılı haberde o rapor ve şemadan söz ediliyordu. Ama açıklanıp açıklanmayacağı bilinmeyen belgedeki şemada yer alan siyasetçi, gazeteci ve işadamı isimleri gizli tutulmuştu.

O PARTİ LİDERİ BAYKAL’DI

Ancak o MİT raporundan Ergenekon iddianamesinde açıkça söz ediliyor. Raporun kendisi de iddianamenin eki olarak açıklanacak. Dolayısıyla artık saklı tutmanın anlamı kalmadı: Örgüt şemasındaki siyasi parti lideri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’dı.

İşte Yasemin Çongar'ın yazısına da yansıyan bomba iddia:

Geçenlerde, bu sütundaki bir yazıyı Taraf in manşetine taşımıştık.

11 Temmuz 2008 tarihli o yazının bir bölümü şöyleydi:

"Beş yıl kadar önceydi.

Milli istihbarat Teşkilatı (MİT) Başbakanlığa 'çok gizli' bir yazı gönderdi.

Konusu Ergenekon...

MiT'in yazısı, devletin içine uzanmış Ergenekon çetesinin şemasını içeriyor ve bu örgütün araştırılmasını tavsiye ediyor.

2003 tarihli örgüt şemasında, Ergenekon mensubu siyasetçilerin, işadamlarının, gazetecilerin adları var.

Siyasetçiler arasında bir partinin genel başkanının ismi hemen dikkat çekiyor.

Çeteci gazetecilerin listesinde bir büyük gazetenin genel yayın yönetmeni, Ankara temsilcisi ve çok popüler bir yazarı göze çarpıyor.

Ergenekoncu işadamları arasında sanayiciler de var, medya patronları da.

Bu şahısların adlarının bu belgede yer alması, bilerek ya da bilmeyerek Ergenekon için çalıştıklarının kanıtı sayılamaz.

Ama şunu gösterir:

Bugün siyaset sahnesinde, iş âleminde ve medyada hâlâ çok etkin konumlarda olan bir dizi isim, Ergenekon'la bağlantılı olabilecekleri iddiasıyla MİT tarafından Başbakanlığa rapor edilmiş.

Kimilerinin 'efsane' saydığı Ergenekon hakkında istihbarat toplayan MİT, bu istihbaratı ve şüphelerini beş yıl önce

Başbakanlığa aktarıp araştırılması gereğini vurgulamış.

Kimseyi töhmet altında bırakmamak için bu belgedeki isimleri yazmayacağım.

Bu belgenin, 2 Temmuz 2008 tarihinde, Başbakanlık tarafından Ergenekon operasyonunun sorumlularına intikal ettirildiğini söylemekle yetineceğim."

İDDİANAMEYE BÖYLE YANSIDI

Bu yazıdan ve bu yazıya ilişkin "MiT'te Ergenekon'un örgüt şeması var" manşetimizden tam iki hafta sonra Ergenekon iddianamesi açıklandı.

iddianamenin 49 ve 50. sayfalarında, "MİT Müsteşarlığımın Ergenekon Terör Örgütü Hakkındaki Yazısı" başlığı altında, Taraf'in manşetine konu olan yazışmaya değiniliyor.

Kısaca, MİT Müsteşarlığımın 2002'de kendisine bilinmeyen bir kaynaktan intikal eden "iddia niteliğindeki bilgiler çerçevesinde hazırladığı kitapçığı" 2003'te önce Genelkurmay Başkanlığı'na, sonra Başbakanlığa ilettiğini yazan iddianame, aynı çalışmanın bir özetinin 2006'da tekrar Başbakan'a ve Genelkurmay Başkanı'na sunulduğunu kayda geçiriyor.

iddianame, aynı bölümde, MiT'in 2003'te Başbakanlığa ilettiği yazıdan geniş bir alıntıya da yer veriyor.

Bu alıntıda, "Sonuç" başlığı altında MiT'in şu mütalaası aktarılıyor:

"Mevcut bilgilerden hareketle, kesin belirleme yapılamamakla birlikte 'Ergenekon' adı kullanılarak yürütülen çalışmaların; bu aşamada Devleti/Rejimi hedef alan bir grubun kendi çıkarları çerçevesinde organize olma çabalarını içerdiği izlenimi edinilmiştir.

Ancak, iddia niteliğindeki bu bilgilerin, birbirinden müstakil değişik kanallardan gelmesi ve birbirini büyük ölçüde teyit eder olması, olaya dedikodu çizgisinin ötesinde bir anlam kazandırmakta ve yönlendirilmiş organize bir faaliyetin işaretlerini taşımaktadır.

Bu nedenle, konuyla ilgili mevcut bilgiler;

Asker orijinli yönlendirici bir kadronun kontrolünde,

Bazı Sivil Toplum Örgütleri (STÖ),

Siyasi Parti ve Medya kuruluşlarının kullanılması suretiyle,

Sivil idarenin örtülü biçimde denetime tabi tutulması ve yeni bir yapı altında yeni bir yönetim biçimi yaratılması amacına dayalı... olduğu değerlendirilmektedir."

iddianamenin ilgili bölümü, savcıların "Bizzat MİT Müsteşarlığınca da Ergenekon'un illegal bir yapılanma olduğu tespit edilip resmi raporla kayıt altına alındığı görülmüştür" değerlendirmesiyle sona eriyor.

MİT'İN İLETTİĞİ İSİMLER

Dün Taraf yazı işlerinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın grup konuşmasını tartıştık.

"Derin" bir avukat gibiydi; sığ bir savunma yapıyordu.

Ergenekon savcılarını doğrudan hedef alıyor, iddianameyi küçümsüyordu.

Konuşmasının bir yerinde "İddianameye göre, Ergenekon çok köklü bir örgüt ama MiT'in haberi yok" gibilerinden alaycı bir ifade de kullandı.

Aslında Baykal'ın sözleri, Ergenekon davasını karalamaya çalışan diğer gönüllü çete avukatlarının yazıp çizdiklerinden pek farklı değildi.

Yine de, "devletçi" bildiğimiz bir siyasi parti liderinin, devletin MİT ve Genelkurmay dahil birçok kurumunun, araştırılmasında yarar gördüğü bir örgütlenmeyi böylesine fütursuzca sahiplenmesine anlam vermekte zorlandık.

Baykal'ın "devlef'i değil, "derin"i savunduğunu düşündük.

Bu düşüncelerle, bugünkü birinci sayfamızı hazırlarken, Ergenekon iddianamesinin

1 Ağustos'ta açıklanacak eklerinde, benim 11 Temmuz'daki makaleme konu olan MİT yazısının da yer alacağını öğrendik.

Söz konusu 2003 tarihli yazının ekindeki şemalardan "Ergenekon" başlıklı olanında, örgütle bağlantılı politikacılar arasında adı hemen dikkat çeken siyasi parti genel başkanının Deniz Baykal olduğunu hatırladık.

Baykal'ın ve cuma günü kamuoyuna açıklanacak olan MİT yazısındaki diğer isimlerin Ergenekon'la bağlantısı var mı bilmiyoruz.

Ama 11 temmuzda yazdığım gibi, "bugün siyaset sahnesinde, iş âleminde ve medyada hâlâ çok etkin konumlarda olan bir dizi isim, Ergenekon'la bağlantılı olabilecekleri iddiasıyla MİT tarafından Başbakanlığa rapor edilmiş" diyebiliyoruz.

İddianamedeki ayrıntılar sayesinde, bu iddianın MİT'e bilinmeyen bir kaynakça aktarılmış olabileceğini de öğrendik.

İddianın aslı belki de yok, ama şurası kesin ki 2003'te MİT, bu isimleri içeren bir şemayı Başbakanlığa iletme gereği duymuş.

Hatta aynı çalışmanın bir özetini 2006'da Başbakan'a yeniden göndermiş; Genelkurmay'a da 2003 ve 2006'da benzer raporlar iletmiş.

İnsan ister istemez merak ediyor:

Acaba bu raporlardan, bu şemalardan, bu listelerden haberli Ergenekon savcıları dün Deniz Baykal'ın ağır salvolarına hedef olunca ne düşündüler?

Taraf

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:28

İLGİLİ HABERLER