Dünya
  • 8.12.2009 00:00

OBAMA -ERDOĞAN ZİRVESİNDEN SICAK BAŞLIKLAR!..

Erdoğan Obama görüşmesi beklenenden uzun sürdü. Yarım saat sürmesi planlanan ikili görüşme 2 saat sürdü. Görüşme sonrası ikili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan ABD ziyaretinin ilk gününde Beyaz Saray'da Başkan Obama ile görüştü. Erdoğan-Obama görüşmesine Türkiye'den 7 ismin katıldı. Gözler şimdi bu görüşmenin açıklamasında.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki görüşme sona erdi.

Beyaz Saray'da TSİ yaklaşık 18.35'te başlayan görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü ve 20.20'de sona erdi.

Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

Görüşmede, ABD tarafından da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ile yardımcısı Tom Donilon, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel ve ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Phil Gordon da hazır bulundu.

Obama ile Erdoğan, heyetler arası görüşmelerden sonra başbaşa da görüştü.

Obama ve Erdoğan, kısa süre sonra ortak basın açıklaması yapacak, ardından Kabine Odası'nda çalışma öğle yemeğine geçecekler. Yemek, basına kapalı olacak.

Erdoğan-Obama, görüşmesi planlanandan yaklaşık 1 saat daha uzun sürdü. İkilinin TSİ 19.15'te çalışma yemeğine geçmeleri bekleniyordu.

2 Saat süren ve İran ile terör konularının ağırlıklı olduğu görüşme sonrası ikiliden açıklamalar geldi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ ÇOK GÜÇLÜ

Görüşme sonrası açıklama yapan Obama : 'İran ile nükleer krizi aşma konusunda Türkiye önemli rol oynayabilir. ABD ve Türkiye teröre karşı ortak tavrını sürdürecek. ABD'de yerleşik Türk camiası sayesinde de çok iyi ilişkilerimiz var. Türkiye'nin de G-20 üyesi olması münasebetiyle de çok mali konularda birlikte olma fırsatı bulduk. Türkiye'nin laik, demokratik ve hukukun üstünlüğüne inanan ve çoğunluğu müslüman olduğu için dünya barışına da büyük katkısı olacağına inanıyorum. Buradaki konuşmalarımız sırasında hem ABD'nin hem Türkiye'nin önem verdiği konuları görüşme fırsatı bulduk. Afganistan'a istikrarın getirilmesi konusunda gerek Türk halkına gerekse Başbakan Erdoğan'a teşekkürlerimi ilettim. Hafta sonu yapılan seçimlerden sonra Irak'ta yapılanları da gündeeme getirdik. Bölgesel barışı ele alırken İran'ın nükleer kapasitesini de ele aldık. Türkiye'nin bölgedeki varlığı bizim için bir güvencedir.

TERÖR KONUSUNDA ORTAK HAREKET EDECEĞİZ

Türkiye'nin NATO müttefiki olarak oradaki rolünün güçlendirilmesi ve yapabilecekleri üzerine de konuştuk. Sayın Başbakan'a Türk Ermeni ilişkilerinde de attığı emin adımlardan dolayı da teşekkür ettim. Bu yolda ilerlemesi için kendisini cesaretlendirmeye çalıştım. Terörist faaliyetlerine karşı savaşma anlamında dünyanın neresinde olursa olsun birlikteliğimizi vurguladık. Türk Halkına son saldırıda verdikleri şehitler yüzünden başsağlığı dileklerimi de ilettim. Son olarakta Başbakan'ın gösterdiği başarılardan dolayı da kendisini tebrik ettim. Türkiye'de Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması durumunda kendisine vereceğimiz destekten de söz ettim.

TÜRKİYE İLE EKONOMİK İLİŞKİLERDE İLERLEYECEK

Özelte Türkiye'yi ABD ile arasındaki bağların kuvvetleneceğine inanıyorum. Bu sadece NATO bağlamında olmayacak, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesiyle de olacak. Daha önce Sayın Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile dile getirdiğim gibi stratejik bir grup oluşturulmasını istiyoruz. ABD ile Türkiye arasında ticaret konusunda alınacak çok yollar olduğuna inanıyorum. Türkiye çok büyük bir ülke ve çevresindeki ülkeleri de etkileyen bir ülke. Türkiye için dost bir ülke sayın Erdoğan için de arkadaşım demekten mutluluk duyuyorum.' dedi.

Başbakan Erdoğan 'İran krizinin diplomatik çözümü için üzerimize düşeni yaparız. İran için görüşmelerde arabuluculuk için hazırız. Bende gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverliğe çok teşekkür ederim.

Sayın Başkan'ın ilk ziyaretini ülkemize yapmış olması ve orada Türkiye ABD arasındaki dostluğu model olarak göstermesi Türk siyaseti üzerinde ve bizler üzerinde farklı bir süreci işaret etmiştir. Artık model ortaklıkta ikili ilişkilerimizin içerisinin nasıl doldurulacağı adımları atılmıştır. Bunun ekonomik boyutu var, bilim sanatta, askeri alanda bir çok boyutu var. Bu süreci bizim tarafımızdan da takip edecek iki arkadaşımızı bizler tayin ettik. Başbakan Yardımcım Ali Babacan Bey ve Zafer Çağlayan Bey ve çok yakından bu süreci takip etmek üzere aramızdaki bu ikili ilişkiyi çok yakıda daha ileri taşıyacaklardır. Tabii bölgesel müşterek attığmıız adımlar var. Ortadoğu çerçevesinde, Irak'ta, İran nükleer projesinde Afganistan'da müşterek çalışmalarımız sürüyor ve Afganistan'daki şuandaki süreçte iki ay kadar önce gönderdiğimiz güçle üçüncü kez Türkiye komutayı almış durumda.

AFGANİSTAN'DA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Eğitim çalışmalarına verebileceğimiz destekler, şuana kadar attığmıız adımlar ve bundan sonra atacağımız adımlar. Bunları görüşme fırsatımız oldu. Enerji'de Türkiye artık transit bir ülke. Nabucco konusunda ciddi adımlar atmaya hazırız. Azerbaycan ile görüşmelerimiz devam ediyor ve bu konuda da olumlu mesalfelerin alınacağına inanıyorum. Azerbaycan'ın yanında orada petrol şirketleri var. Azerbaycan Ermenistan arasındaki süreç aramızda görüştük çok büyük önem arz ediyor. Türkiye Ermenistan ilişkilerini ilgilendirmesi bakımından önemli. Minsk üçlüsü olarak ABD'den, Fransa'dan ve Rusya'dan ivmeyi yükseltmelerini görüştük. Bunun süreci çok çok olumlu etkileyeceğini söyleyebilirim.

TERÖR TÜM İNSANLIĞIN DÜŞMANIDIR

Türkiye olarak yönetim açısından bizler bu konuda kararlıyız. Bir diğer önemli adım burada özellikle Türkiye'de terörle 5 Kasım 2007'de bu odada yapılan açıklama çok önemliydi. Bölücü terör örgütünü burada ABD Türkiye ve Irak'ın ortak düşymanı ilan etmiştik. Çünkü terör tüm insanlığın ortak düşmanı. Burada çifte kuleler vurulduğu zaman terör karşısındaki hassasiyetimiz ne olduysa her ülkedeki terör saldırısında da aynı tutumu göstermişizdir. Terörün dini milleti ırkı vatanı yok.Yine özellikle bölgede Türkiye olarak nükleer programa yönelik çalışmaları görüştük. Bu sürecin diplomatik yollarla çözümü noktasında bizim üzerimize ne düşüyorsa bunu yapmaya hazırız.

ZAMAN DOST KAZANMA ZAMANI

İsrail - Filistin, İsrail - Suriye tüm bunlarda üzerimize düşen ne ise yapmaya hazırız. Küresel barışın sağlanmasında başta ABD'nin üzerinde büyük görevler olduğuna inanıyorum. Zaman düşman kazanma değil dost kazanma zamanı. Bu konuda el ele aydınlık yarınların dünyasına diye düşünüyorum. Tekrar çok teşekkür ediyorum' dedi.

SORULAR

ZOR BİR YIL GEÇİRDİ, MİLYONLARCA İNSAN İŞSİZ KALDI

Obama : "Cuma günü olumlu rakamları elde ettik. Ben görevi devraldığımda ilk işim mali krizi kontrol etmekti. Bu krizin yıkıcı etkilerini mümkün olduğunca kısıtlamaktı. Milyonlarca insan işini kaybetti. Yarın ki konuşmam artık mali krizi denetim altına aldığımıza göre özellikle olumlu bir alana ilerlemeye başladığımıza göre şimdiki işimiz istihdam alanında da eşit şekilde iyileşme sağlamamız gerekir. Bizim bu yıl attığımız adımlar bugüne gelmemizi sağladı.

Kurtarma programının son rakamlarına bakacak olursanız beklediğmizden daha ucuza mal olduğunu da ortaya koydu. Mali sistemi belirli ölçüde istikrara uğratmış olsakda küçük ve orta boyutlu iş yerleri kredi sorunu yaşıyorlar ve şuanda istihdamın gelişmesine yol açacak kadar bir kredi elde edemiyorlar.

KÜRT TOPLUMUNU KUCAKLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Sayın Başbakan ve ben şöyle bir tartışmada bulunduk. PKK sorununu ele alma noktasında da PKK'yı terör olarak görüyoruz. Irak'ta, Türkiye'de çok ciddi derin endişeye yol açan sorunlardan bir tanesi. Bizler zaten bölgelerimizin savunması konusunda birbirimize destek olmak zorundayız. Terör her nerede olursa olsun zaten birlikte işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Terörizm sadece askeri olarak ele alınacak bir sorun değil. Sosyal konulardan bir tanesi. Irak konusu bir şekilde Bağdat'taki hükümette kendini temsil edildiğini hissediylor ki zorlayıcı sorunları daha olumlu bir şekilde ele almamız mümkün' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:36

İLGİLİ HABERLER