Gündem
  • 30.11.2019 22:36

Payitaht Abdülhamid dizisindeki Mavi Elmas'ın gizemli sırrı ne?

Titanik filmine de "Okyanusun Kalbi" ismiyle konu olan Hope elması veya Mavi elmas, Payitaht Abdülhamid dizisinde de gündeme geldi. Peki 45.52 karat (9.10 gram) olan Mavi Elmas'ın asıl hikayesi ne?

Sahiplerinden birinin adından ötürü Hope Elması, renginden ötürü Mavi Elmas adıyla bilinen Mavi Elmas, Avrupa'ya 1642′de Jean Tavernier adında bir gezgin getirmiştir. Elması Hindistan’da bir Buda heykelinin gözünden koparmıştı.

Tavernier, elması Fransa Kralı XIV. Louis’e satmıştır. XVI. Louis ise elması karısı Marie Antoinette’e armağan etmişti.. 1830′da Daniel Elias adında bir İngiliz, elması 200.000 liraya Banker Hope’a sattı. Hope, elması aldıktan kısa bir süre sonra iflas etti. Daha sonra Kanitovsky adında bir Rus prensi elması satın aldı ve dostu bir kadına armağan etti. Kadın ölünce elmas Yunan Simon Monkaricies'in eline geçti. Monkaricies sonrasında bu elması, 2. Abdülhamid Han'a sattı. Son olarak elması Yunan armatör Onasis’in karısı Tina almıştı.

'Uğursuz' olduğu ve sahip olanın başına belalar açtığı iddialarıyla ünlü olan elmas şimdi ABD'de National Museum of Natural History müzesindedir.

 

Güncellenme Tarihi : 30.11.2019 22:37

İLGİLİ HABERLER