Gündem
  • 31.7.2009 16:09

'PKK İÇİN GENEL AF ÇALIŞMASI BAŞLATILDI'

Diyarbakır eski Milletvekili Haşim Haşimi, Türkiye, Irak, ABD ve Kürt Yerel Yönetimi’nden oluşan “Dörtlü Mekanizma” tarafından PKK’lılara “siyasi genel af” çıkarılması için çalışma başlatıldığını öne sürdü. Haşimi, “Reel dengeler, PKK’sız çözümü engellediği”ni de savundu.

Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Aknews Ajansı ile bir söyleşi yapan Haşim Haşimi, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Kürt sorununun çözümü için açıkladığı “demokratik açılım” değerlendirirken, Türkiye’nin önemli mesafe kattettiğini, “Kürt yoktur” noktasından “Siyasi olarak nasıl çözebiliriz?” noktasına geldiği”ni, bunun ciddi ve önemsenmesi gereken bir değişim olduğunu vurguladı.

Kürt muhalefetinin de, “bağımsız Kürdistan” dan “üniter devlet yapısı ve sınırları ile sorunumuz yoktur” noktasına geldiğine işaret eden Haşimi “Temel problem olabilecek sorunlar artık yok. Ama her şey bir anda olmuyor. AK Parti’nin projesi var. Fakat tek başına bir siyasi partinin altından kalkabileceği bir sorun değil bu. Ancak tüm kurumların eşgüdüm halinde eğilmesi ile çözülebilir” dedi.

Haşim Haşimi, Bakan Atalay’ın açıklaması ile Kürt sorununun çözüm sürecinin başladığını, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu konuda iyi niyet gösterdiğini söyledi.

Bu arada, Haşimi, “siyasi genel af” çıkarılması için çalışma başlatıldığını, bu çalışmanın Türkiye, Irak, ABD ve Kürt Bölgesel Yönetiminin temsil edildiği, “Dörtlü Mekanizma” tarafından yürütüldüğünü öne sürerek bu konuda kapsamlı yasal düzenlemeler yapılacağını iddia etti.

“REEL DENGELER PKK’SIZ ÇÖZÜMÜ ENGELLİYOR”

Haşim Haşimi, Nabucco projesinin Kürt sorununun çözüm sürecini hızlandıracağını kaydettikten sonra PKK’nın süreçte yer alması gereğini de savundu. Haşimi şöyle dedi:
“Silahlı güçler bir realitedir. PKK yönetimi geçmişte bir demecinde birçok adres ortaya koymuştur. PKK yönetiminin ve DTP’nin ortaya koymuş olduğu tespitler Türkiye’nin yapamayacağı tespitler değildir. Reel dengeler PKK’sız çözümü engelliyor. PKK’nin ya sürece katılması ya da itiraz etmediği bir yerde olması lazımdır. Çözüm arayışları devam ederken, PKK bir realite olduğu için sürece katılımı önemlidir.”
Haşim Haşimi, Abdullah Öcalan’ın katkısının da önemli olacağını öne sürerken de “Öcalan’ın önerilerinin sürece doğrudan etkisi ve faydası da olacaktır. Bu süreçte Öcalan’ın doğrudan muhatap olması reel dengeler açısından çok zordur. Bunu kabul edip etmemek başka bir şey, ama reel dengeler bunu engelliyor” şeklinde konuştu.

Silahların susması için kademe kademe planların oluşturulması gerektiğini savunan Haşimi, PKK’nin ateşkesi yeniden uzatmasını istedi. Haşimi kısa vadede Kürdoloji Enstitüleri’nin kurulacağını, yerleşim birimlerinin orijinal isimlerinin iade edilebileceğini belirterek, “Bazı kanunlarda değişiklikler olacak. Bu süreçte Erbil’e Türk Konsolosluğu açılacağını da düşünüyorum” dedi.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER