
POLİS ARTIK COP DEĞİL FN 303 KULLANACAK...
Emniyet, yasadışı gösterilerde biber gazının kullanımının yanı sıra bu kez de plastik mermi atan, ayrıca topluluk içindeki provokatörleri renkli boya ile işaretleyebilen Belçika yapımı FN 303 marka otomatik tüfek aldı. 2008 yılında alınan silahlar denendi, test edildi ve bugün basına tanıtıldı
PROVOKATÖRÜ İŞARETLİYOR
FN 303’lerin en önemli özelliği, gösterilerde provakatörleri işaretleyebilmesi. Boyalı mermi, toplumsal olayda kitleyi örgütleyen ya da kışkırtan saldırgan kişinin elbisesine isabet ettiğinde, pembe ve sarı renk boya bırakıyor. Böylelikle provokatör, kalabalık grup içinde kendini kaybettiremiyor. Pembe renkli boyalar, sabunla yıkanarak çıkarılabilirken sarı renkli boyalar silinemiyor.
AMAÇ PROVOKATÖRLERİ BELİRLEMEK
Silahlar hakkında bilgi veren komiser yardımcısı Samet Korkmaz, silahı 2008 yılında Çevik Kuvvet olarak aldıklarını ve çeşitli eğitimlerde deneyerek, bugünlere kadar gelindiğini söyledi. Korkmaz, "Bizim amacımız, bu silahla mermilerin içerdiği boyayı kullanarak, provokatör şahısları belirleyip, grup dağılırken çıkış noktalarında gözaltına almak" diye konuştu.
Korkmaz FN 303'te kullanılan 4 çeşit mermi olduğunu kaydederek, bu mermilerin amaçlarını da anlattı. Korkmaz, "Kırmızı renkli mermimiz var. Bu fişek yüzde 10-15 civarında biber gazı içeriyor. Şahsa uygulandığı zaman darbe etkisinin yanısıra şahıs biber gazından da etkileniyor" dedi. Sarı renkli mermiyi de şahısları belirleyerek, gözaltına almak için kullandıklarını söyleyen Korkmaz, renksiz olan ve herhangi bir boya maddesi içermeyen gri renkli merminin darbe etkisi yaptığını kaydetti.