Bilim
  • 13.10.2021 09:12

Prefabrik Evler Nerelerde Kullanılabilir?

Son yıllarda çok sayıda kişinin ilgisini çeken yapı modellerinin başında prefabrik evler geliyor. Oldukça kullanışlı bir forma sahip olan ve her açıdan beklentileri de karşılamayı başaran bu evler uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor olmasıyla da ön plana çıkıyor. Özellikle kaliteli prefabrik yapı 50 yıl gibi uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Elbette rüzgardan neme, kar yağışından evin kullanım şekline kadar pek çok unsur bu yaşam alanlarının kullanım ömrünü de etkiliyor.

Prefabrik yapılar sundukları bazı avantajlar ile ön plana çıkıyor. Bu avantajlar arasında en çok ön plana çıkanları şu şekilde sıralayabiliriz:

Üretim süresi son derece kısadır ve aynı zamanda bu süre mevsimlerden etkilenmez

Maliyetlerin tamamı sözleşme sırasında belirlenir ve sabitlenir

Oldukça güçlü bir ısı yalıtımı sunduğundan enerji kullanımında da önemli oranda tasarruf elde edilir

Kurulum gerçekleştirildikten sonra istendiğinde sökülebilir ve herhangi bir yere taşınabilir

Zemin betonu dışında kurulum için beton kullanımına gerek olmaz

Betonarme evler ile kıyaslandığında çok daha düşük maliyetlidir

Sevkiyatlar esnasında nakliye giderleri de son derece düşüktür

Yapının ağırlığının daha az olması nedeniyle temel maliyeti de çok daha düşüktür

Prefabrik evlerin bakım ihtiyacı ise yok denecek kadar azdır

Elbette prefabrik evlerin sunduğu avantajlar sadece sıraladığımız hususlardan ibaret değil. Aynı zamanda farklı açılardan bakıldığında da bu yapıların ne denli cazip bir seçenek olduğunu net bir şekilde görmek mümkün olabiliyor.

Prefabrik Yapılar Hangi Amaçlarla Kullanılabilir?

Yaşam alanı olarak prefabrik ev seçenekleri çok daha fazla ön plana çıkıyor. Oysa bu yapılar pek çok farklı amaçla da kullanılabiliyor. Genel olarak bakıldığında prefabrik yapıların kullanıldığı alanlara şu örnekleri verebiliriz:

Ev

Ofis

Yönetim binası

İşçi kampları

Şantiye yapıları

Okul

Hastane

Askeri tesisler

Sosyal tesisler

Bu alanlara yenileri de eklenebilir. Prefabrik yapıların kurulumunun son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor olması, acil durumlarda bu yapılardan daha fazla faydalanılmasını da beraberinde getiriyor. Deprem gibi afet durumlarında acil olarak konaklama ihtiyacı duyulan bölgelerde kolaylıkla bu yapıların kullanıma hazır hale gelmesi sağlanıyor. Elbette uzun kullanım ömrü sunuyor olması ve aynı zamanda yalıtımlı olarak üretilebilmesi de prefabrik yaşam ve çalışma alanlarının çok sık tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alıyor.

Prefabrik evlerin nerelerde kullanılabileceği sorusunun yanıtı ise oldukça uzun bir listeyi gerektiriyor. Çünkü bu yapıların istenen her yerde kullanılabileceğini belirtmeliyiz. Son yıllarda söz konusu yapılar her türlü hava koşuluna karşı çok daha dayanıklı bir forma sahip olacak şekilde üretiliyor. Bu sayede kullanım alanları da gün geçtikçe artıyor. Önemli olan bu alanda uzmanlaşmış, deneyim sahibi ve aynı zamanda kaliteye önem veren bir firma tarafından söz konusu yapıların hazırlanmasını sağlamaktır.

Prefabrik Evlerde Kalite Önemli Mi?

Bu noktada da akıllara gelen soru kalitenin önemi oluyor. Elbette ülkemizde bu yapıları üreten ve kurulumunu gerçekleştiren çok sayıda firma mevcuttur. Ancak bu firmaların tamamının en kaliteli malzemeleri kullandığından, kurulumu kusursuz bir biçimde tamamladığında söz edemeyiz. Dolayısıyla seçim yaparken öncelikle kaliteye önem verilmesi gerekiyor. Burada kaliteden kasıt sadece kullanılan malzemeler değildir. Aynı zamanda hizmet kalitesine de önem verilmesi durumunda çok daha başarılı bir seçim yapılabilir. Haliyle hazırlanan prefabrik evlerin ya da yapıların sorunsuz kullanım beklentisini karşılaması da mümkün hale gelir.

Ülkemizde prefabrik yapılar ve kalite dendiğinde ilk akla gelen ise Karmod oluyor. Sektörde oldukça eski firmalardan biri olması, yılların getirdiği deneyimle teknolojiyi ve yenilikleri mükemmel bir şekilde harmanlaması, bu firmanın daha fazla tercih edilmesini de beraberinde getiriyor. Karmod tarafından üretilen prefabrik evlerde dış duvarlar 10 cm kalınlığa sahip strafor panel sisteme sahip oluyor. Bu durum, klasik tip betonarme binalara nazaran çok daha fazla ısı ve ses izolasyonu anlamına geliyor. Özellikle ısı izolasyonunun ek çok coğrafyada önemli olduğunu söz ardı etmemek gerekir. Çünkü ısı izolasyonu aynı zamanda düşük enerji tüketimi anlamına gelir. Yani enerji tasarrufu açısından da bu yapılar beklentileri karşılamayı başarır.

Bununla birlikte duvar panelleri arasında da yüksek yoğunlukta strafor ve çatı izolasyon malzemesi olan cam yünü, taş yünü gibi materyallerin kullanıldığını söyleyebiliriz. Yüksek oranda yalıtım imkanı sunan bu malzemeler de prefabrik yapıların çok daha konforlu bir form kazanmasında bir hayli etkilidir. Standart bir prefabrik yapının inşa süresinin yaklaşık olarak bir hafta olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu noktada Karmod firmasının bir hayli hızlı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Projelendirme, üretim ve kurulum aşamaları hızla tamamlanıyor ve bu sayede prefabrik yapının kısa sürede kullanıma hazır hale gelmesi de sağlanıyor. Firmanın prefabrik ev modellerine göz atmak için internet sitesine uğrayabilirsiniz. Tamamlanan projeleri inceleyerek istediğiniz yapıya benzeyen bir proje için anında fiyat alma şansınız da bulunuyor. Görseller sayesinde prefabrik yapıların içten ve dıştan nasıl göründüğü konusunda da fikir sahibi olabiliyorsunuz.

 

 

Güncellenme Tarihi : 13.10.2021 09:14

İLGİLİ HABERLER