Dünya
  • 4.10.2005 00:05

RİCE, ERDOĞAN, PAPADOPULOS VE GÜL İLE GÖRÜŞTÜ

WASHİNGTON - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile telefon görüşmeleri yaptığı bildirildi.
     ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında, Rice'ın telefon görüşmelerini anlatırken, ''Biz özellikle şu sırada Türkiye'nin AB üyeliğine verdiğimiz kuvvetli desteğin altını çizmenin önemli olduğuna inanıyoruz'' dedi.
     Sean McCormack, Rice'ın son üç gündür AB liderleriyle de Türkiye konusunda telefon görüşmeleri yaptığını söyledi. Bir soru üzerine McCormack, Rice'ın Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plasnik ile görüşmediğini kaydetti.
     Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin durumunu yakından izlediklerini belirten McCormack, ''Kuvvetle AB'ye demirlenmiş bir Türkiye'nin transatlantik ailesi için daha da güvenilir bir ortak olacağına ve barış, refah ve demokrasinin ilerletilmesinde olumlu bir güç olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.
     Sean McCormack, Rice'ın, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine desteğine ilişkin telefon görüşmelerinin Türkiye'nin isteği üzerine yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soru üzerine, ''Rice, özellikle bu sırada, Türkiye AB ile görüşmelere devam ederken, Türkiye'nin bugün müzakerelere başlamasına ilişkin devam eden desteğimizin altını çizmenin önemli olduğunu düşündü. Bu yüzden Rice, AB içinde ve AB ile Türkiye arasında devam eden görüşmelerde ABD'nin pozisyonunu hafta sonunda ve bu sabah ortaya koydu'' dedi.
     McCormack, bugün Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak destek ifade edenin Rice olduğunu da bir soru üzerine söyledi. Rice'in, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile de Türkiye için görüşüp görüşmediği sorusuna karşılık McCormack, ''Rice, düzenli olarak Bakan Straw ile konuşuyor. Onunla da son dönemde temastaydı'' diye konuştu.
     Türkiye'nin AB süreciyle, Kıbrıs Rum kesiminin NATO'ya girme emeline ilişkin bir soru üzerine McCormack, ''Detaylara girmek istemiyorum. Ancak AB süreci, NATO süreciyle karıştırılmamalı. NATO üyeliğine ilişkin karar vermenin, NATO üyelerine bırakılması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER