Sağlık
  • 7.10.2008 08:29

SAĞLIKTA CEZA DEVRİMİ!..

Sağlık Bakanlığı doktorlarla ilgili devrim gibi kanun taslağı hazırladı. Bundan böyle kasıtlı olarak hastasının ölümüne, geçici veya sürekli sakat kalmasına sebep olan doktorlar ömür boyu meslekten men edilecek.
Son dönemde yaşanan hekim hatalarına verilen cezaların 'ödül' gibi olması Sağlık Bakanlığı'nı bu konuda yeni bir düzenleme yapmaya zorladı. Hasta haklarını koruyan ve hekimlerin sertifikalandırılmasını öngören taslak yasalaştığında yanlış tedavi yapan doktorlar ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.
Kamuoyunda büyük tepki uyandıran Şanlıurfa'da 18 aylık bebeğe AIDS'li kan veren hemşireye sadece kademe durdurma cezası verilmişti. Konya'da ise hastasının tümörlü böbreği yerine sağlamını alan doktora maaşından 500 Yeni Türk Lirası kesme yaptırımı uygulanmıştı. Taslak kabul edildiğinde ihmali söz konusu olan doktorlar meslekten men edilecek. Ayrıca diplomaları da bakanlıkça iptal edilecek. Daha önce hiç görülmemiş cezaların uygulanacağı yeni dönemde şunlar olacak.
UZUV KAYBINA 6 AY UZAKLAŞTIRMA
Kasıtlı olarak hastasının ölümüne, geçici veya sürekli sakat kalmasına sebep olan doktorlar ömür boyu meslekten men edilecek.
Tıbbi bir hata sonucunda hastasının bir uzvunu kaybetmesine neden olan hekimler ise 1 ile 6 ay süreyle meslekten geçici olarak uzaklaştırılacak.
Küçük tıbbi hatalara ise hekimlerin yeniden eğitimden geçirilmesi ve hasta hakları eğitimine tabi tutma zorunlulukları getiriliyor.
iŞTE YAŞANAN SKANDALLAR
Bakanlık yetkilileri, düzenlemenin doktorluk mesleğini tıbbın gerektirdiği şekilde icra etmeyenleri sistemin dışına iteceğini ifade ediyor. Bakanlığı yeni düzenlemeye iten üzücü vakalar.
Ordu Fatsa Devlet Hastanesi'nde Yunus Emre Kahya'nın ayağının kesilmesine neden olan dört doktora sadece kınama cezası verildi.
Muğla Devlet Hastanesi'nde Perişah Aktaş'ın bebeğini anne karnında fazla tutarak ölümüne neden olan doktor A.S hakkında işleme gerek olmadığına karar verildi.
Isparta Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi'ne yüksek ateşli iken gelen Zahide Bulut isimli hastaya kadın doğum uzmanının görüşüne başvurmadan üreme organlarını alan ve enfeksiyon kaptırmak suretiyle ölümüne sebebiyet veren doktor D.Y'ye kınama cezası verildi.
ÖSYM’NiN SINAVINI GEÇEMEYENE İŞ YOK
Oluşturulan Yüksek Sağlık Kurulu'nun belirleyeceği şartlarda ÖSYM'nin yapacağı sınavlarla doktorlar sertifikalandırılacak. Bu sınavla pratisyen ve uzman hekimler tıbbi gelişmeleri yakından takip edip etmedikleri ve iyi tabiplik uygulamalarında bulunup bulunmadıkları tespit edilecek. Sınava girmeyenler ve başarısız olanlar özel ve kamu hastanelerinde hekimlik yapamayacak.
Bu hekimler özel muayenehanelerinde tedavi hizmeti verebilecekler. Ancak buralarda tedavi olanların masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamayacak. Hasta tedavi masraflarını kendi cebinden ödeyecek. ÖSYM sınavını geçemeyen doktorlar hastanelerde çalışamayacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:40

İLGİLİ HABERLER