Sağlık
  • 17.7.2005 00:57

ŞAŞILIK NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

"6 yaşındaki oğlumun gözünde şaşılık var. Merak ettiğimiz bazı konular bulunmakta. Acaba şaşılık neden ortaya çıkar, tedavisi var mıdır, varsa zamanı önemli midir?"

CEVAP: Şaşılığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. İşlevsel, nörolojik ya da kaslardaki yapısal bozukluklar ve dengesizlik, kaymaya neden olur. Gözü hareket ettiren kaslardaki dengesizlikler, bu kasları kontrol eden beyin merkezlerinin etkilendiği serebral palsi, Down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar ya da gözü etkileyen katarakt, glokom ya da travma gibi durumlar, gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya yol açabilir.

Çift görmeye dikkat!
Kaymanın ilk belirtisi gözlerin aynı noktaya odaklanamamasıdır. Ancak, güneşte bir gözünü kapama, kafasını eğerek ya da döndürerek bakma gibi bulgular da kayma sonucu olabilir. Erişkin dönemde ortaya çıkan kaymalarda ise en önemli yakınma çift görmedir. Bebeklik dönemi ya da okul öncesi dönemde, her çocuk olası göz sorunları (şaşılık, göz tembelliği, kırma kusurları, katarakt ya da göz içi tümör) yönünden muayene olmalıdır. Halk arasında; bebeklikte olan kaymanın büyüdükçe düzeleceği düşünülmektedir, ancak bu inanış yanlıştır. Şaşılık, hiçbir zaman büyümekle kendiliğinden düzelmez. Çocuklarda burun kökünün geniş olduğu ve kayma olmadığı halde kayma varmış gibi görünüme yol açan yalancı şaşılık dediğimiz durumlarda, zamanla burun kemiğinin gelişmesi ile kayma görünümü düzelmektedir. Bu da yanlış olarak kaymanın düzeldiğini düşündürmektedir. Böyle durumlarda ayırıcı tanı ve doğru teşhis için kesinlikle göz doktoru çocuğu görmelidir.

Erken tedavi önemli

Ayrıca ailede şaşılık ya da göz tembelliği olan kişiler varsa çocuk 1-2 yaşında kesinlikle göz doktoruna gösterilmelidir. Bunun dışında her çocukta 3 yaşına kadar genel bir göz muayenesi yapılmış olmalıdır. Tedavide amaçlanan görme gelişimi olumsuz etkilenmeden, her iki gözün bir arada kullanılarak gelişiminin sağlanmasıdır. Bu nedenle şaşılık tedavisi ne kadar erken dönemde yapılırsa başarısı o denli yüksek olur.

Kaymanın nedeni bilinmeli
Ayrıntılı bir göz incelemesinin ardından, kaymanın nedenine göre tedavi planlanır. Eşlik eden kırma kusuru varsa gözlük verilmesi ile kayma düzeltilebilir. Cerrahi ile gözlerin paralelliğinin sağlanması, iki gözün bir arada kullanılmasını ve derinlik hissi azalmasını sağlayacaktır. Cerrahi girişim lazerle yapılmaz, gözün etrafındaki kasların yerleri değiştirilerek gözün pozisyonu ayarlanır. Erişkin dönemde olan şaşılıklarda ya da daha önce tedavi yapılmamış erişkinlerde de cerrahi tedavi ile özellikle çevre görüşte artış sağlanabilir.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:36

İLGİLİ HABERLER