Selek'ten müebbet kararına tepki
Selek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararı duyduğu andan itibaren adeta ''şok yaşadığını'' ifade ederek, ''Bir yakınımı kaybetmiş gibiyim. Hani inanamazsınız ya, 'yok, olmamıştır' diyerek. İşte öyle hissediyorum'' dedi.
Mahkemenin kararını, ''olanaksız bir durum'' diye yorumlayan Selek, ''Son derece hukuksuz bir süreç işlediği'' iddiasında bulundu.
Aynı zamanda avukatlığını da yapan babası Alp Selek'in, kendisine, ''Bu, uzun bir maraton. Bu maratonu sonuna kadar sürdüreceğiz, sabırlı olacağız'' dediğini aktaran Pınar Selek, ''Fakat çok ağır bir karar. Türkiye'deki yurttaşlar, bir kadını, bir araştırmacıyı, bu şekilde kurban etmelerine bence izin vermeyecektir'' ifadesini kullandı.
“AVRUPA PINAR’I BU ADAMLARA TESLİM ETMEZ”
Mısır Çarşısı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek’in babası Alp Selek, kararın hukuksuz olduğunu dile getirdi. Kararı temyiz edeceklerini belirten Selek, “Verilen beraat kararı kazanılmış bir haktır, geri alınamaz” dedi.
Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, karara tepki gösterdi. Gurubun açtığı pankart önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayana baba Alp Selek, hukuk skandalıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.
“Öyle bir hukuk skandalıyla karşı karşıya kaldık ki Türkiye’de bugüne kadar bu tip bir karar rastlanmadı” diyen baba Selek “Duruşmada bir arkadaşın dediği gibi ben sıkıyönetim mahkemelerine girdim. DGM mahkemelerine girdim. Bu kadar hukuksuzluk yapan bir mahkemeye hayatımda rastlamadım” dedi.
“Dava kapsamında o kadar çok usulsüzlükler oldu ki, o kadar yasaya aykırılıklar oldu ki, her karşı çıkışımızda sustular ama bildiklerini okumaya devam ettiler” diyerek mahkemeyi eleştiren baba Selek, “Pınar’a beraat kararı veren hakim ve hakimlerin verilen karardan kısa bir süre sonra bir hakimin hastalığı ve diğerinin bulunmamasından fırsat bulan iki tane yeni gelen genç hakim ‘kararı geri alıyoruz biz’ dediler. Kararı geri aldılar ve bugün Pınar’ın mahkumiyetine karar verdiler” diye konuştu.
Verilen beraat kararının kazanılmış bir hak olduğuna vurgu yapan Selek, “Kazanılmış hak geri alınamaz. Fakat bunlar öyle bir oyun yapıyor ki kararı geri alıyorlar. Savcı sanki beraat kararını temyiz ettiğini unutmuş gibi yeniden esas hakkında mütalaa veriyor. Bu esas hakkında mütalaaya da dayanarak savunma istiyorlar bizden. Biz diyoruz ki siz usulen hata yapıyorsunuz. Usullü hataları söyleriz, söylüyoruz da. Ama biz esas hakkında savunma yapmayız. Esas hakkında savunmayı genel kurula yapacağız” şeklinde konuştu.
Dosyanın iki kere temyiz edileceğini belirten Selek bunlardan biri ısrar kararı. Bu savcılık tarafından temyiz edilecek. Sonradan gelen iki hakimin verdiği mahkumiyet kararını da biz temyiz edeceğiz. Burada bulunan herkesle bu haksız hukuk dışı işlem yapan insanlara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu mücadelenin sonunda onlar yerlerini bulacaklar” diye konuştu.
Alp Selek basın mensuplarının soruları üzerine kızı Pınar ile henüz konuşmadığını belirtti. Selek, kızı hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin sorular üzerine ise, “Pınar için yakalama kararı çıktı ama bunun temyizi var. Zannediyorum Avrupa’da Pınar’ın bir dokunulmazlığı var. Avrupa halkı, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Pınar’a verilen kararın hukuk dışı olduğunu bizim kadar biliyorlar. Bizim kadar bilen bir Avrupa, Pınar’ı bu adamlara teslim etmez hiçbir şekilde. Böyle bir korkumuz yok” dedi.
PINAR SELEK’İN AVUKATI: “YARGITAY’A BAŞVURACAĞIZ”
Mısır Çarşısı'ndaki patlamayla ilgili davada yargılanan ve bugünkü duruşmada ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen sosyolog Pınar Selek için Beyoğlu’nda bir araya gelen bir grup eylemci, kararın iptali için destek yürüyüşü düzenledi.
Selek’in kurucusu olduğu İstiklal Caddesi’ndeki Amargi Feminist Kitapevi önünde toplanan eylemciler, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle verilen kararı protesto etti. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu eylemci grup, “Pınar Selek’in beraatini geri istiyoruz” yazılı büyük bir pankart açarak, “Hatadan dönülsün, yasaya uyulsun”, “Pınar'a özgürlük” ve “Hukuk katliamı dursun” şeklinde sloganlar attı.
Eylemde grup adına açıklama yapan Pınar Selek’in avukatı Yasemin Öz, verilen mahkumiyet kararı ile ilgili Yargıtay’a başvuracaklarını belirtti. Öz, “Biz, Pınar Selek’in masum olduğunu biliyoruz. Hiçbir mahkeme, Pınar Selek’i Mısır Çarşısı patlamasıyla ilişkilenmesini sağlayamaz. Daha bitmedi; biz Yargıtay’a başvuracağız. Pınar’ın beraatini Yargıtay’dan geri alacağız” şeklinde açıklamada bulundu.
Açıklamanın ardından eyleme katılan grup, sloganlar atarak Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü. Grup, burada atılan destek sloganlarının ardından olaysız şekilde dağıldı.
Mahkeme, davanın bugünkü karar duruşmasında sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmasına hükmetmiş, Selek ve Öztürk için uluslar arası yakalama kararı çıkarılmıştı.
Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:08