Sağlık
  • 2.7.2007 10:25

SESİNİZİ SUYLA GÜZELLEŞTİRİN

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, vücudun yüzde 55-75’inin, beynin ise yüzde 95’inin sudan oluştuğunu belirterek, “Yeterli miktarda su içmek sesi güzelleştirir. Meme kanserinden bile suyla kurtulmak mümkün. Günde 2 litre su için” dedi.

Aç karnına içildiğinde suyun vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırdığını, cildin nemini ve gerginliğini artırarak kırışıklıkları önlediğini, yumuşaklık ve parlaklık verdiğini, selülitten koruduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, “erişkin bir insan yaz mevsiminde her gün en az 2 litre su içmelidir” dedi. Prof. Dr. Yorulmaz, vücuttaki suyun yüzde 2’sinin kaybedilmesinin yorgunluk, halsizlik, hafızanın zayıflaması, matematik zekasında azalma, konsantrasyon güçlüğüne yol açtığını söyledi. Okunan yazıya konsantre olunamıyor ve anlamakta sıkıntı çekiliyorsa su içilmesinin faydalı olacağını ifade eden Yorulmaz, ABD’de halkın dörtte üçünün vücutlarındaki su miktarı olması gerekenden daha az bulunduğunu belirtti.

SU İÇMENİN FAYDALARI

Yorulmaz, su içmenin faydalarını şöyle anlattı: “Araştırmalara göre, yeterli miktarda su içmek daha fazla kalori harcanmasını sağlar. Aç karnına içildiğinde vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır, cildin nemini ve gerginliğini artırarak kırışıklıkları önler, yumuşaklık ve parlaklık verir, selülitten korur. Aynı zamanda sesi güzelleştirir, böbreklerin çalışmasını düzene sokar, idrar yollarını kum ve taş oluşumundan korur, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler, balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olur, ağız kuruluğunu ve ağız kokusunu önler, eklem hareketlerini kolaylaştırır, kilo vermeyi sağlar.”

MEME KANSERİNDEN SUYLA KORUNUN

Prof. Dr. Yorulmaz, emziren annelerin yeterli su içmesi durumunda süt miktarının artacağını belirterek, her gün yeterli miktarda su içmenin kalın barsak, idrar kesesi ve meme kanserinden koruyucu olduğunu, ayrıca insan sağlığı için çok önemli olan iyot, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineralin de suyla alındığını bildirdi. Her gün idrarla 1,5 litre ve diğer yollarla 1 litre olmak üzere 2,5 litre su kaybedildiğini ifade eden Yorulmaz, yazın ise terle su kaybının daha fazla olduğunu söyledi. İnsanların sağlığını koruması için kaybedilen suyun tekrar alınması gerektiğini belirten Yorulmaz, “Besinlerle günlük su ihtiyacımızın ancak beşte birini karşılamaktayız. Kalan beşte dördünü yani 2 litresini su ve diğer içeceklerle karşılamamız gerekiyor. Günde ne kadar su içmeniz gerektiği, vücudun büyüklüğü, yaptığımız işin ağırlığı ve iklime bağlı olmakla birlikte, erişkin bir insan yaz mevsiminde her gün en az 2 litre (10 su bardağı) su içmelidir” dedi. Yorulmaz, vücudun suyu normalden yalnızca yüzde 1 az olduğunda aşırı susama ve ağız kuruluğu, normalin yüzde 5 altında ateşin hafif yükselmesi, ciddi ağız kuruluğu, halsizlik, yapılan işe konsantre olamama, normalden yüzde 10 su eksiği olduğunda ise ciddi halsizlik, bitkinlik, ayakta durmakta güçlük çekme ve gözlerde çökmenin ortaya çıktığını bildirdi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:43

İLGİLİ HABERLER