
SİGARAYI BIRAKMAK VÜCUDU NASIL ETKİLER?
Sigaradan kurtulma rehberi...
Sigara içenleri bırakmaya teşvik etmek ve bilgilendirmek amacıyla hazırlanan rehberde çeşitli tavsiyeler yer alıyor. /CNN Türk
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rehber, il sağlık müdürlükleri aracılığıyla tüm hastanelere dağıtılacak.
Rehberde, herkesin sigarayı bırakabileceği, bunun için, ilk işin 'bırakma günü'ne karar vermek olduğu belirtiliyor.
Kişinin, bırakma gününü kendi için önemli olan ve hatırlamakta zorlanmayacağı doğumgünü, evlilik yıldönümü gibi özel günler arasından seçmesi ve yakın çevresine ilan etmesi önerildi.
Sigarayı bırakmanın ilk etkileri sıralandı:
Sabır ve bırakmanın getireceği zorlukların nasıl aşılacağı konusunda bilinçli olmanın yeterli olduğu belirtilen rehberde, sigara içme isteğinin zayıflayacağı ve söneceği vurgulandı.
Sigara içme isteğinin 3-5 dakika süreceği ve zamanla yok olacağı da anlatılan rehberde, sigarayı bırakmak isteyen kişinin daha yüksek başarı elde etmek için sağlık kuruluşlarından yardım alabileceği belirtildi.
Rehberde, sigarayı bırakanlara, kilo almamak için beslenmeye özen göstermeleri ve spor yapmaları da önerildi.
Kararlı olmak önemli
Sigarayı bırakmanın ilk deneme de başarısız olmasının 'doğal olduğu' belirtilen rehberde, kararlı olunması gerektiği de hatırlatıldı.
Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin kendini ödüllendirmesi de önerilen rehberde, bunun sigara içilmeden tamamlanan ilk günün, ilk haftanın, ilk ayın sonunda tekrar edilmesinin yararlı olacağı da belirtildi.
Rehberde, sigarayı bırakmak isteyenlerin, bu kararın nedenlerini önem sırasına göre bir kağıda yazarak yanında taşımaları da isteniyor.
Evdeki sigara, çakmak, küllük gibi nesnelerin atılması ya da gözden uzaklaştırılması da tavsiye edilen rehberde, sigara içme isteğinin birçok uyaranın etkisiyle ortaya çıktığı vurgulandı.
Sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenler:
Sigara içme isteği uyandıracak arkadaş çevresi ve ortamlarından bir süre uzak kalmanız bırakma başarısını sürdürmenizde etkili olacaktır.
20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner
Sigaraya bırakan kişinin kalp, akciğer, solunum yolları hastalıkları ve kanserler gibi hastalık risklerinin bir anda azalacağına dikkat çekilen rehberde, sigara içmeyi 35 yaşından önce bırakanlarda erken ölüm riskinin hemen hemen yok olacağının altı çiziliyor.
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelecek değişiklikler de sıralandı: