Gündem
  • 1.11.2020 19:02

Sisi'nin hapis cezası tehditlerine rağmen halkın yüzde 86'ı oy kullanmadı

Mısır'daki parlamento seçimleri eşi görülmedik bir rezaletle sonuçlandı.. Sisi'nin hapse atma tehditlerine rağmen katılım oranı yüzde 28 oldu.
Bu oran dünyada yapılan seçimler arasında en düşük oran olarak tarihe geçti.
Senato seçimlerinde ise rezalet daha büyük oldu. Halkın zadece yüzde 14'ü oy kullandı.

24 Ekim 2020, Mısır'ın Giza'nın Talibeya semtindeki bir sandık yerinde, bir başka kadın parlamento seçimlerinde oy pusulasını verirken bir kadın oy vermeye geliyor.

Resmi istatistiklere göre, Senato seçimlerinin birinci tur oylamasında 63 milyon seçmenden 53 milyon 990 bin seçmen sandığa gitmedi. Böylece birinci tur seçimlerine katılım yüzde 14,23'te kaldı.

Parlamento seçimlerinin ilk turunda katılım oranı yüzde 28
Senato seçimlerinin ilk turunda katılım oranı Yüzde 14

Mısır, cumartesi günü ülkenin 27 ilinin 14'ünde alt meclis meclisinin ilk tur seçimlerini düzenliyor. İkinci tur, ülkenin geri kalanında önümüzdeki ayın başlarında yapılacak ve kesin sonuçlar Aralık ayında bekleniyor.

Seçmenler Cumartesi günü, tarihi liman kenti İskenderiye ve Kahire'nin kardeş eyaleti Giza da dahil olmak üzere Mısır'ın 27 ilinden 14'ünde oy pusulalarını kullanmak üzere çıktılar. Seçmen katılımı karışık oldu, Mısır medyası bazı sandık merkezlerinde haber yaparken, diğerlerinde hafif bir katılım oldu.
Altmış üç milyon Mısırlı, seçimin her iki turunda da oy kullanma hakkına sahip ve yetkililer, oy pusulalarını kullanmazlarsa, seçmenlere 30 dolar para cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini hatırlattı.

Mısır'da parlamento seçimlerinin birinci turunda 31 milyon seçmenden yaklaşık 9 milyonunun oy verme işlemine katıldığı belirtildi. Mısır Ulusal Seçim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, "Parlamento seçimlerinin ilk turunda katılım oranı yüzde 28'e ulaştı." ifadeleri kullanıldı.

Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim de düzenlediği basın toplantısında, alay eder gibi "Seçimler, adaylar arasında şeffaflık ve uluslararası dürüstlük standartlarında bir rekabete sahne oldu." dedi.

Seçimleri boykot eden muhalifler, ülkedeki mevcut atmosferin, demokratik bir süreçten uzak olduğunu dolayısıyla seçimlerin de şeffaf ve dürüst yapılmadığını söylüyor. Seçimlerin hile, rüşvet ve usulsüzlük iddialarının gölgesinde geçtiğini belirten muhalifler katılımın da ciddi oranda düşük gerçekleştiğini savunuyor.

Mısır'da 24 Ekim'de başlayan parlamento seçimlerinin ilk turu İskenderiye ve Giza'nın da aralarında bulunduğu 14 ilde yapıldı. Başkent Kahire dahil kalan 13 ilde ise ikinci turun, 7-8 Kasım tarihinde yapılması bekleniyor. Oylamalarda yeterli desteği alan olmazsa ikinci seçim turu kasım sonu ve aralık başında gerçekleştirilecek.

Nüfusu yaklaşık 100 milyon olan Mısır'da 63 milyon seçmen bulunuyor. 568 sandalyeli meclisin yüzde 50'si önceden belirlenmiş listelerden oluşuyor ve 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı belirliyor.

SENATO SEÇİMLERİNİN İLK TURUNDA KATILIM YÜZDE 14,23 OLMUŞTU

Mısır'da, Nisan 2019'da yapılan Anayasa değişiklikleri ile Parlamento'nun üst kanadı olan Senato kurulmuş, ilk tur seçimleri 11-12 Ağustos'ta ikinci turu ise 8-9 Eylül'de yapılmıştı. Parlamento seçimlerindeki katılım oranının da Senato seçimlerindekine benzer çıkması bekleniyor.

Resmi istatistiklere göre, Senato seçimlerinin birinci tur oylamasında 63 milyon seçmenden 53 milyon 990 bin seçmen sandığa gitmedi. Böylece birinci tur seçimlerine katılım yüzde 14,23'te kaldı.

568 sandalyeli meclisteki koltukların % 50'si için dört bin aday yarışırken, parti listesiyle seçilen meclisin diğer yarısı için 1.100'ün biraz üzerinde aday yarışıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sissi de ekstra 28 sandalyeye üye atayacak.

Bu rakamlara bakarak oy kullananlarda adaylar ve ailesi gibi görünüyor.

Güncellenme Tarihi : 1.11.2020 19:19

İLGİLİ HABERLER