Sağlık
  • 25.2.2016 21:28

Snickers çikolatadaki plastik kanserojen çıktı

Geçtiğimiz hafta Almanya'da bir tüketicinin Snickers'larda kırmızı bir plasitk maddenin bulunduğu yönündeki şikayetinin ardından araştırmalara başlandı ve bunun sonucunda ürünlerin geri çağrılması kararı alındı.
 

ŞİRKETTEN PLASTİK AÇIKLAMASI: ZEHİRLENME RİSKİ YOK dedi ama..

Mars Türkiye'den ürünlerde çıkan plastik cisime dair resmi açıklama geldi.

Açıklamada, “Almanya’da bir Mars ürününün içinden çıkan plastik cisimde zehirlenme riski teşkil eden herhangi bir madde bulunmamıştır. Her ne kadar söz konusu plastik cisim zehirlenme riski teşkil etmese de tespit edilen cismin solunum yolunda açabileceği olası rahatsızlıklara mahal vermemek amacı ile tedbiren toplama kararı almış bulunuyoruz. Mars Gıda Türkiye olarak küresel tedbir amaçlı geri toplama kararımızdan asgari ölçüde etkilenmiş olsak da ürün kalitesi, ürün güvenilirliği ve tüketici sağlığına büyük önem atfettiğimizden dolayı tedbiren geri çağırma kararını almakta çekinmedik. Hiçbir şeyi şansa bırakmak istemiyoruz. Türkiye’deki ürünlerde plastik bulunduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Türkiye’de almış olduğumuz toplatma kararı tamamen tedbiren aldığımız bir karardır" denildi.

UZMANLAR NE DEDİ?

Beslenme uzmanı ve diyetisyen Melis Torluoğlu, çikolata paketlerinde kullanılan ve ürünlerin içine karışma ihtimali bulunan malzemeler ve kimyasal maddeler üzerine yaptığı değerlendirmede fitalat kimyasalına dikkat çekti olası risklerini belirtti.

Torluoğlu, “Fitalat plastik malzemelerin sertleştirilmesi veya yumuşatılması için kullanılan bir tür kimyasaldır. Renkli ambalajlarda, plastik şişelerin içeriğinde sıklıkla kullanılır. Fitalat dediğimiz kimyasal maddenin gıdaya geçişi ısı yardımıyla olabildiği gibi uzun süre gıdayla etkileşime giren ve son kullanma tarihi yaklaşmış besinlerin yapısına da karışabilir. Türk Gıda Kodeksi fitalat içeriği konusunda belirli bir sınır koymuş ve bunun üzerindeki üretimi ve sunumu yasaklamıştır. Fakat yine de yerel merkezlerde örneğin zeytinyağının plastik şişelerde uzun süre saklanması yağın reaksiyona girerek fitalat içeriğini arttırmaktadır. Fitalat yoğunluğu yüksek gıdaların tüketimi astım, obezite, erken ergenlik, erken menopoz ve çeşitli karaciğer rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Fitalatın vücuttaki miktarı idrar örneklerinden yola çıkılarak değerlendirilir” dedi.

FİTALAT NEDİR VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ NEDİR

TEKSTİL, AYAKKABI VE OYUNCAKTAKİ TEHLİKE FTALAT
Ftalatlar ya da ftalat esterler, ftalik asit esterleridir. Fitalat ismi ile anılan maddeler polivinil klorür (PVC) yapımında plastiklerin esnekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Plastiklere üretim aşamasında eklendiklerinde uzun polivinil moleküllerin birbirleri üzerinde kaymasına izin verirler. Bu esterlerin suda çözünürlükleri düşük, yağda çözünürlükleri yüksek ve uçuculukları düşüktür. Fitalat eklenen sert plastik maddeler; yumuşak, daha kolay işlenebilen, istenilen şekilin daha rahat uygulandığı, gevrekliğin azaldığı ve daha esnek bir plastik malzemeye dönüşür. Piyasada çok çeşitli kimyasal maddeler, plastikleri yumuşatmak için kullanılmaktadır; sağlığa zararlı olmayan yumuşatıcılarda vardır ancak maliyetinin düşük olması nedeniyle; üreticiler son yıllara kadar zararlı ftalat kullanmayı tercih etmiştir. Günümüzde zararları kanıtlanan ftalat kullanımı yasaklanmıştır. Ülkemizde denetimler ithal ürünler için gümrüklerden ve piyasadan; yerli mallar için ise piyasadan  ve üretim yerlerinden alınan numunelere uygulanan kimyasal testlerle yapılmaktadır.

İNSAN VE CANLI SAĞLIĞINA ZARARLARI NELER
Dünya üzerinde 1900'lü yıllardan beri kullanılıyor olmasına karşın, son yıllarda insan sağlığına yönelik zararlı etkileri olduğu anlaşılmıştır. En az 6 çeşit fitalat sanayide kullanılmakla beraber son yıllarda zararları ortaya konulan fitalat tipi kanseri tetikleme açısından diethylhexyl phthalate (DEHP) tipi, gelişimsel ve hormonal bozukluklar açısından da di-isononyl phthalate (DINP) tipleridir. Fitalatlı ürünler üzerinde yapılan çalışmalara göre, bu ürünlerin özellikle bebek ve çocuk gelişiminde rol oynayan hormanları etkilediği ve ilerleyen yaşlarda kısırlık, üreme sistemi bozuklukları ve kanserlere yol açtığı tespit edilmiştir. İnsanlara ve canlılara bulaşımı; solunum, ağız yolu (tükürük) ya da cilt teması ile olabilir. Bu zararlı maddeler vücuda ne kadar çok temas ederse, risk o kadar artar. Örneğin kullandığımız ayakkabı; deri ile temas ve terlemeyle üzerindeki zararlı kimyasalların ayağımıza geçmesine neden olabilmektedir. Kullanım süresi ve temas yüzeyi etkiyi artırmaktadır. Bu geçiş daha ince deri tabakasına ve hassas yapıya sahip bebeklerde daha kolay olmaktadır. Bebeklerin sık sık kullandığı: biberon, diş kaşıyıcı vb. ürünler direkt bebeğin ağzı ve vücudu ile temas etmektedir, bu nedenle risk bebek ve çocuklarda daha büyük boyutlardadır.
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa