Gündem
  • 30.1.2016 23:19

Son 2 günde Türkmen bölgesinden 1635 kişi geldi

Vali Ercan Topaca, Yayladağı Öğretmenevi’nde sınırda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıya Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, Hatay İl Jandarma Alay Komutanı J. Kurmay Albay Turgay Aras ile İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ da katıldı.

Vali Topaca, Türkmen bölgesinden son iki günde bin 635 kişinin ülkeye giriş yaptığını belirterek, “Dün ve bugün Bayır Bucak Türkmen bölgesinden almış olduğumuz kişi sayısı toplamda bin 635’tir. Bunlardan 418’i Türkmen, bin 217’si de Arap kökenli misafirimizdir. Bunları her türlü işlemi bitirildi, kayıtları yapıldı. Bunlardan bir kısmı burada tanıdıklarına misafir oldu, bir kısmı bizim gösterdiğimiz yerlere yerleştirildi, yarından itibaren de bunların bir kısmını hazır olan Güveççi Çadır Kenti’ne yerleştireceğiz diğer kısmını ise Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki kampa ayarlanan otobüslerle sevkiyatına başlamış olacağız” dedi.

Öte yandan sınırın Suriye tarafında yer alan ve bugün Rus uçaklarınca bombalanan Obin Çadır Kenti’nden kaçan yaklaşık 500 ailenin Güveççi Mahallesi sınırına geldiğini ve orada yapılacak işlemlerin ardından içeri alınacağını belirten Vali Ercan Topaca, “Yarın akşama kadar tahliye işlemini sonlandırmayı planlıyoruz. Oradaki insanların bu tehlikeli durumdan dolayı sınırlarımıza alınması ve uygun olan kamplara yerleştirmek için yapılan ve iki gündür devam eden çalışmamızı yarın akşama sonuçlandırmayı düşünüyoruz. Obin dediğimiz kampta ciddi bir bombalama hadisesi oldu, orada yer alan insanlar, Güveççi Mahallemizin hemen karşısına geldiler. Bir taraftan yarından itibaren onları da kayıtlarını yapmak suretiyle içeriye almak ve kapasitesi uygun olan yakın çevredeki özellikle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, oradaki kapasite yetmediği takdirde Başbakanlık tarafından verilecek talimatla bu bölgedeki kamplara yerleştirmeyi planlıyoruz. Güveççi bölgesinde şuan itibariyle 500 kadar aile var, bu da toplam 2 bin 500 kişiye tekabül ediyor. Sınırın Suriye bölgesindeki geçici çadırlara yerleştirme işlemlerimiz devam ediyor, daha sonra kayıt işlemleri yapılarak kendileri için tahsis edilen çadır kentlere ve kamplara yönlendirmesini önümüzdeki bir iki gün içinde yapacağız” dedi.

Güvenlik kaygıları nedeniyle parmak izi vermeyen ve kaydı alınmayan hiç kimsenin sınırdan içeri alınmadığına vurgu yapan Vali Topaca, “Gerek sınırın öbür tarafındaki çadırlarda gerekse de sınırın sıfır noktasında bekleyen insanların her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Tabi hava şartları soğuk, ama bir taraftan da bu insanlar gelmeye devam ediyorlar. Bu bir anda başlayıp biten bir süreç değil, yaşanan bir süreç. Sürekli hareketin olduğu bir süreç ve onlarla ilgili de çorbaların akşam dinlenmeleri için battaniyelerini eksik etmiyoruz. Kayıt işlemi yapılmadan sınırdan kimseyi alamıyoruz çünkü güvenlik endişelerimiz var. İnsanların arasına karışabilecek değişik şekilde o bölgeye gelmiş sıkıntılı şahıslarda olabileceğini düşünerek mutlaka girişte her bir kişinin parmak izini almak suretiyle kayıtlarını yaparak alıyoruz” dedi.

GÜVEÇÇİ ÇADIR KENTİNE YARIN ALIMLAR BAŞLIYOR

Sınırın sıfır noktasındaki Güveççi Mahallesi yakınlarına kurulan Güveççi Çadır Kentine yarın itibariyle sığınmacıların yerleştirilmeye başlayacağını açıklayan Topaca, “Yarın itibariyle oraya insan yerleştirmeye başlıyoruz. Tabi 5 ile 10 bin arasında bir kapasitenin olacağını düşünüyoruz, tuvalet, banyo, alt yapı, üst yapı, elektrik ve suyu derken yarın akşama kadar her şeyi toparlanmış olacak ve burası kalıcı bir kamp olacak” diye konuştu. 

ADEM KARAGÖZ

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:27

İLGİLİ HABERLER