
STRES DİŞ DÖKÜYOR
Uykuda diş gıcırdatma, yüz ve çenede ağrılara neden oluyor. Bu durum stresli kişilerde daha çok görülüyor.
DİŞ gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığının dişlerde, yüz ve çenede sebepsiz ağrılara yol açabileceği, bu ağrıların kronikleşmesi halinde de hastalarda depresyon ve ciddi iş gücü kayıplarının görülebileceği belirtiliyor.
DOKULARI ETKİLER
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cansu Alpaslan, diş gıcırdatma ve sıkmanın (bruksizm) çoğunlukla gece, uyku sırasında, istemsiz olarak ortaya çıktığını söyleyerek 3-5 saniyelik olmasına karşı bu sırada ortaya çıkan kuvvetin hem dişlere hem de dokulara iletildiğini hatırlattı.
GECE PLAĞI
Prof. Dr. Alpaslan, diş sıkma ve gıcırdatmanın en önemli sebebinin stres olduğunu söylüyor. Çene ve yüz ağrısıyla gelen hastaların büyük bölümü, şikayetlerin stresli dönemlere rastlandığını belirtiyor. Uyku bozuklukları, uyku apnesi ve horlama da uyku sırasında diş gıcırdatmanın nedenleri arasında. Alpaslan, ''Bu hastalara 'gece plağı' diye adlandırdığımız koruyucu bir aparat yapabiliyoruz. Uyku sırasında dişlerin birbiriyle temasını engellemek için alt ve üst çenenin arasına yerleştirilen plaklar basıncı azaltabiliyor ve çevre dokularda oluşacak hasar en az düzeye indirilebiliyor'' diyor.
Dişleriniz kırılabilir
DİŞ sıkma ve gıcırdatma diş yüzeyinde aşınmaya neden oluyor, aşınmaya bağlı olarak diş ağrısı, sıcak-soğuk hassasiyeti ve kırılmalar ortaya çıkabiliyor.
YORGUN UYANIYORLAR
Fazla basınca bağlı olarak çenede zamanla kilitlenme ortaya çıkabiliyor, hasta ağzını açamıyor. Sabahları insanlar uyandıklarından gergin, yorgun ve yüzlerinde ağrıyla uyanıyorlar. Zaman geçtikçe de bu ağrı artıyor ve kronik bir hal alıyor.