Bilim
  • 2.8.2021 09:38

SUV Lastiklerinin Basıncı Ne Olmalıdır?

Basınç tavsiyeleri aracın kullanım kılavuzunda, sürücü ya da yolcu kapısının iç kısmında yer alabilir. Fakat lastiğin yanak kısmında basılı olan sayılar çoğu zaman dikkate alınmaz. Bu sayıların gerekli olan basıncı göstermediği unutulmamalıdır. Otomobilin lastik basıncını etkileyebilecek farklı etkenler ve koşullar vardır.

 

Sıcak yaz aylarında otomobil park halindeyken PSI değeri yükselebilir. Böyle bir gün söz konusu olduğu zaman PSI değerlerinin ayarlanması gerekir. SUV basıncını kontrol edebilmek için basınç göstergesinin lastiğinizin uygun bölgesine yerleştirmelisiniz.

 

Entegrasyon aşamasında ufak bir ses duyarsanız, bu sesin lastikten kaçan havadan geldiğini unutmamalısınız. Göstergeleri uzun süre bastırmazsanız kontrolü kısa süre içerisinde gerçekleştirdiğiniz takdirde basınç üzerinde herhangi bir etki ortaya çıkmaz.

 

Ölçtüğünüz PSI değerlerini ise tavsiye edilen PSI değerleri ile karşılaştırmalısınız. Görüntülenen sayılar tavsiye edilenler yüksek olduğu zaman havayı tahliye edebilirsiniz. Alternatif bir yöntem olarak daha düşük basıncı optimum PSI değerlerine çıkarabilirsiniz. Bunun için hava ekleyebilirsiniz.

 

SUV Lastikleri için Yasal Sınır Nedir?

 

Uzun süreli yüksek performans verebilecek lastiklerin 1,6 mm’lik yasal sınırlamalara kadar kullanılması tavsiye edilir. Bazı üretici markalar diş derinliği 3mm’ye düştüğü zaman lastikleri değiştirmenizi öneriyor olabilir. Fakat genel olarak çoğu lastiğin 1,6 mm’ye kadar performans verebileceği bilinmektedir. Binek lastikleri ve diğer tür lastikleri incelemek için https://www.birlasshop.com/binek-lastik adresine de göz atabilirsiniz.

 

Kaliteli malzemeler ile dizayn edilmiş SUV lastikleri yılda 1.7 milyar kilometre teste tabi tutulur ve mesafe dünyanın etrafında ortalama 35 defa dönme ile eşit bir mesafedir. Arazi binek lastikleri içerisinde ise sırt derinliği 4 mm’nin altına düşerse performansta düşüş ortaya çıkar. Bu sebeple, sık sık sarp arazilerde araç kullanan kişiler 1,6 mm’lik normal sınırdan biraz daha yüksek sırt derinliği sınırı kullanmayı tercih edebilirler. Sırtın yanı sıra lastik, lastiğinizin merkezinin etrafında dişin belirli bölümüne denk kesintisiz bir banta sahip olmalıdır.

 

Tüm SUV’lar 4 Çeker midir?

 

Sık sık 4x4 seçenekli olan lastikler bulunur. Fakat pek fazla tercih edilmezler. Bazı otomobil modelleri arazi tipi estetiğe sahip olmasına rağmen 4x4 aks arası veya arazi tipi devir düşürme vites kutularına sahip olmazlar. Araçlar, 4x4 araçların sürüş yüksekliğini ve pratikliğini koruyamasa da pek çoğu çift tekerli olur. Karayolunda daha iyi yol tutuşu için arazide sürüş becerilerinden taviz verilmesi gerekir.

 

Süspansiyonda hasar oluşabileceğinden aracınızı engebeli bir yola çıkarmadan önce arazide sürüş kapasitesinin de kontrol ettirilmesi gerekir.

 

SUV Lastiklerini Ne Zaman Değiştirmeyelim?

 

Lastikler genel olarak 40.000 kilometreye ulaşır. Bu durum farklı durumlara göre de değişkenlik gösterebilir. Sürüş faktörleri ve lastik ömrü üzerindeki etkileri konusunda detaylı bilgiye sahip olmanız avantajlı duruma geçmenizi sağlar.

 

SUV lastiklerini ortalama beş yıldan uzun süredir kullanıyorsanız en az senede 1 defa profesyonel bir ekibin lastiğinizi kontrol etmesi gerekebilir. Benzer biçimde lastikler 10 yıllıksa yenileriyle değiştirilmesi de tavsiye edilir. Bu alanda uzman olmayan bir kişiye göre sorun olmadığı ortaya çıkabilse de detaylı şekilde bakıldığı takdirde 10 yılı geçen lastiklerin değiştirilmesi gerektiği ortaya çıkar.

 

Lastik diş derinliğini koruyabilmek için belirli yöntemler de vardır. Sert hızlanma ve frenden kaçınmalar lastiklerin diş derinliğinin korunmasını sağlar. Kaldırım taşlarına sürtünmekten kaçınmanız ve aşınmadan kaçınmanız lastik sağlığı açısından önemlidir. Uzun süreli kullanım imkanı elde edebilmek için kullanım alanlarına uygun olabilecek lastiklerin seçilmesi de önemlidir. Böylelikle uzun süre boyunca kullanabileceğiniz işlevsel ürünlere sahip olabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 2.8.2021 09:39

İLGİLİ HABERLER