TAHKİME GİTMEK İSTEMEYEN RUSLAR ALİ ŞEN'İ DEVREYE SOKTU
Türkiye, Mavi Akım'ı tahkime götürme kararı alınca Ruslar paniğe kapıldı. Gazprom, arabuluculuk için eski FB başkanı Şen'i devreye soktu. Başbakan Erdoğan ise her iki tarafın 16 Haziran'da buluşacağını açıkladı
Türkiye'nin yüksek fiyatla doğalgaz aldığı gerekçesiyle Mavi Akım Projesi'ni uluslararası tahkime götürme kararı alması Ruslar'da panik yarattı. Türkiye, yaklaşık 3.5 milyar dolara malolan Mavi Akım için tahkim kartını göstermesi üzerine Gazprom yetkilileri, Rusya ile kuvvetli ilişkileri bulunan eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen'i devreye soktu. Gazprom Başkan Yardımcısı Yuri Kamarrow iki ülke arasında yapılan anlaşmanın hayata geçirilmesi ve tahkime gitmeden çözülmesi için dün Şen'le birlikte Başbakan Erdoğan'ı ziyaret etti.
Kamarrow, Erdoğan'dan sorunun mahkeme yoluyla değil, ''anlaşarak'' halledilmesini istedi. Başbakan da bunun üzerine 16 Haziran'da konuyla ilgili teknik bir çalışma yapılması için, toplantı yapılmasını uygun buldu.
İNDİRİM KONUŞULACAK
Kamarrow, Rusya'nın Türkiye'ye gaz satışı konusunda, tahkime gitmek için herhangi bir ticari anlaşma yapmadıklarını belirterek, şunları söyledi ''Türkiye'ye gazı satmayı ve teslim etmeyi ticari yönlere sadık kalarak yapmak istiyoruz. Her iki taraf bugünkü gerçek durumu göz önünde bulundurup bir sonuca varacaktır. Gazın Türkiye'ye sürekli, eksiksiz akmasını temin etmek için elimizden geleni yapacağız.''
Bosphorus Gas Corporation firmasıyla kısa süre önce doğalgaz işine giren Ali Şen, Türkiye ile Rusya arasındaki sorunların mahkemeye gitmeden ''barış yoluyla'' çözülmesi için çalıştıklarını belirtti. Şen, ''Toplantıda Türkiye ile Rusya arasında daha önce yapılan bütün gaz anlaşmalarını yeniden gözden geçirecek'' dedi.
Kamarrow, bir gazetecinin, doğalgazda ne kadar indirim yapabileceklerine ilişkin sorusu üzerine, bu konuyu, o toplantıda ele alacaklarını ve yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışacaklarını söyledi.''
Doğalgaz alımını yarı yarıya azalttık
Gazprom yetkilileriyle uzun süredir görüşmeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e göre doğalgazın ucuzlaması için kaynaktan fiyatı düşürmek gerekiyor. Botaş'ın yoğun çalışmaları sonucunda geçen yıl yüzde 6 indirim sağlanmış ve aynı zamanda bu yıl Mavi Akım'dan alınması taahhüt edilen 4 milyar metreküplük doğalgaz miktarı 2 milyar metreküpe indirilmişti. Türkiye, bu yıl Turusgaz'dan 8, Mavi Akım'dan 2, İran'dan 5, Cezayir'den 4 ve Nijerya'dan 1.2 milyar metreküp doğalgaz alacak. 2002 yılında kriz nedeniyle 16.4 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleşirken, 2003'te bu rakamın 18 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.
Gazprom'u yüksek borç düşündürüyor
Gazprom'un İtalyan Eni ile birlikte işlettiği 1.400 kilometre uzunluğundaki Mavi Akım hattından pompalanan doğalgaz her yıl 2'şer milyar metreküp artırılarak 16 milyar metreküp kapasiteye ulaştırılması planlanıyor. Dış piyasalara 15 milyar dolar borcu bulunan Gazprom için Mavi Akım projesi büyük önem taşıyor. Ancak Mart'ta yaşanan bir gelişme Ruslar'ı şoke etmişti. İki taraf arasında imzalanan sözleşmede ilk 6 ay deneme süreci olarak geçiyordu. Bu süreç içinde doğalgaz almama gibi sözleşmeden gelen bir hakkı olduğunu gören Türkiye, Mart ayından itibaren doğalgaz alımını kesti. Türkiye, Ağustos'a kadar bu hattan gaz almama kararında.
Doğalgaz fiyatı % 8 ucuzladı
Hükümet sanayide kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 7.5, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 8 indirim yaptı. Sanayi kesimi tarafından kullanılan doğalgazın metreküp fiyatı vergiler dahil olmak üzere 311 bin 355 liradan 288 bin liraya, konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatı da 284 bin 25 liradan 261 bin 303 liraya düşürüldü.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, doğalgaz fiyatlarında indirime gidilmesinde sanayicilerin rekabet gücünün artırılması ile doğalgaz fiyatlarına gösterilen tepkinin göz önünde bulundurulduğu belirtildi. Açıklamada, ''Dolar kurunun düşmesinin yarattığı fırsatla doğalgaz fiyatlarında indirime gidildi'' denildi.
sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:04