Gündem
  • 14.1.2014 12:23

Taner Yıldız'dan petrol açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün Türkiye’ye akışına ilişkin, “Bizim aslında ne yaparsak, Bağdat’ın ve Erbil’in gelirlerini arttırmaya dönük olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. Yani Irak’ın tamamına ait bir gelir artışından bahsediyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’ni (İMSAD) kabul etti. Bakan Yıldız, toplantıda gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, "Kuzey Irak petrolünün Türkiye’ye akışıyla ilgili bazı eleştiriler söz konusu, özellikle Merkezi Yönetimin Başbakanı Maliki’nin açıklaması vardı ’Böyle bir petrol ihracatına izin vermeyiz’ diye. ’Merkezi Yönetimden haberisiz mi yapılıyor bu petrol ihracatı?", "’Kuzey Irak’tan Türkiye’ye? Irak devlet petrolünün BOTAŞ’a bu petrol ihracatını durdurun’ diye bir haber de yansıdı gazetelere bu doğru mudur?” soruları üzerine Bakan Yıldız, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bir hukuk devletini yönetiyor. Bizim yani sağır sultanının duyduğu aylardan bu yana, hatta yıllardan bu yana yürüttüğümüz bir çalışmadan bahsediyoruz. 5 yıl önce Merkezi Irak Hükümeti ile 4 ayrı sahada yaptığımız ihalelerle aldığımız, gaz fromuna ortak olduğumuz, petrol nasra oratk olduğumz sahalar var. Bunlar Mansuri’de Siba’da farklı bölgelerde. Böyle bir çalışma devam ediyor. İkincisi, Kuzey Irak ile alakalı yapılan çalışmalar. Burada ki yapılan sözleşmeler, ticari sözleşmeler her zaman bahsediyorum, özel hukuk hükümlerine tabi devam ediyor ve bırakın ayları yıllar geçen hafta sayın Şehristani’nin bir açıklaması var. Bu açıklamayı biz yapmıyoruz. Bu açıklamayı sayın Şehristani yapıyor. 400 bin varile kadar, Kuzey Irak’ın ihraç ettiiği petrolün genel bütçeden düşülmek kaydıyla yapılmasına sıcak baktıklarını ve bunun da Türkiye üzeriden yapılmasına sıcak baktıklarını söylediler ama diyebilirsiniz ki bu geçen haftaydı ama biz bir sözü son derece ciddiye alıyoruz. Önümüzdeki hafta nasıl bir açıklama yapılacağını tahmin edemediğimiiz bir ortamda bunların daha dikkatli kullanılması lazım geldiği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

“BU PETROL TÜRKİYE’NİN DEĞİL, IRAK’IN PETROLÜ”

2 Aralık’ta hem Bağdat’a hem Erbil’e gerçekleştirilen ziyaretlerin olumlu sonuçlarını gördüklerini kaydeden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kendi aralarında Iraklı kardeşlerimizin kendi arasında bir müzakere süreci başlamış oldu ve bir taslağı Erbil Bağdat’a gönderdi. Bunun üzerine komite kurulması lazım geldiğine karar verdiler. Bunların bizimle alakası yok. Kendi içlerindeki konular bunlar ve bizim Bağdat’ta yaptığımız görüşmelerde Ceyhan’daki ölçüm noktalarıyla ilgili bize isteklerini iletmişlerdi. Biz bunun son derece tabi ve normal olduğunu gerek şeffaf bir şekilde buna yaklaşacağımızı ve dünya piyasaları fiyatından satılacağını ve bunun da bankalarda bloke edileceğini ve bunun her türlü dekontlarının da Bağdat ile paylaşılacağını bahsetmiştik. Biz aynı noktadayız. Şu anda yeni bir şey söylemiyoruz. Bizim aslında ne yaparsak, Bağdat’ın ve Erbil’in gelirlerini arttırmaya dönük olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. Yani Irak’ın tamamına ait bir gelir artışından bahsediyoruz. Yaklaşık yüzde 1 ler civarında bugünkü dünya piyasalarındaki petrol fiyatıyla beraber, yüzde 1 ler civarında Türkiye taşıma ücreti alıyor ama bizim aldığımız her taşıma ücretinin 100 katını yaklaşık, 102 katını Irak alıyor. Şimdi siz böyle bir gelirin oluşmasını istemez misiniz? Burda kazanacak olan Irak’tır, petrolleri dünya piyasalarına sunulacak olan Irak’tır. Bu petrol Türkiye’nin değil, Irak’ın petrolü. O yüzden biz çözümün kolaylaştırılmasından yana olduğumuzu ve her zamanda pozitif tutumumuzu devam ettirdiğimizi söylüyorum. Bu tutumumuza da devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Bizim yaptığmız test çalışmalarında Ceyhan’a kadar gelen petrolün her türlü ölçümlemeleri mevcuttur. Bunlar SOMO petrolüne tabii ki paylaşılmaktadır ve şeffaflık üzerine kurduğumuz bu yapıyı devam ettirdiğimizi düşünüyoruz. SOMO’nun da BOTAŞ ile alakalı böyle bir yazışması mevcut değildir. Belki önümüzdeki hafta yaparlar. Akış şu anda devam ediyor.”

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:29

İLGİLİ HABERLER