Bilim
  • 19.8.2009 08:56

TEKNOLOJİ HIZLANDI, ARKADAŞLAR BİRBİRİNİ CEPTEN 'SOBE'LEYECEK

Navigasyon sistemini cep telefonu ve internet ile uyumlu hale getiren bir diğer servis de adrese kolay ulaşma imkânı sunuyor. Yeni uygulamaların tarifeleri önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Google'ın haritalarını kullanarak en büyük sosyal ağlardan Facebook ile 'Sobbe' servisini hizmete sunan Turkcell, böylece Facebook arkadaşlarına, birbirlerinin konumunu öğrenme fırsatı verecek. Bu hizmeti alabilmek için Facebook kullanıcılarının 'uygulamalar' kısmına girerek 'sobbe' yazmaları gerekiyor. Ardından arama tuşuna basılıyor ve 'sobbe' bulunarak Facebook'a akredite ediliyor. Yeni uygulamaya konulan bir diğer servis ise leylek.com. Deneme yayını tamamlanan ve günde bir milyondan fazla tık alması beklenen leylek.com aracılığı ile Turkcell aboneleri arkadaş listeleri oluşturabilecek. Kullanıcılar kendi profilini de tanımlayıp sitede yayınlayacak. O an etrafında kendine uygun profildeki insanları site aracılığı ile görebilen kullanıcılar, bu kişilerle anında konuşabilecek. 'Turkcell tamnerede' servisi ise cep telefonu üzerinden arkadaş takibini mümkün hale getiriyor. Ayrıca en yakın banka, hastane, postane, eczane, noter gibi önemli merkezleri de aboneye raporluyor. Turkcell Konum Bazlı Servisler Yöneticisi Mustafa Eren, bu uygulamanın özellikle çocuklarını merak eden aileler için 'bulunmaz nimet' olduğunu söylüyor. Teknolojinin sunduğu bir diğer yenilik de 'mobil ilanlar'. Eren, ilgi çekmesi beklenen 'mobil ilanların' ev arayan abonelere en yakın kiralık daireyi, karnı acıkana en yakın lokantayı anında bildirdiğini söylüyor. Söz konusu servisleri GPS özelliği bulunan yaklaşık 600 bin abonenin kullanabileceğini kaydeden Eren, "Servislerden nasıl faydalanılacağı konusunda kesin bir karara varılmadı, ancak belirli bir ücret karşılığı olacağı kuşkusuz." diyor. Bu tür servisleri dünyada kendileri kadar güvenilir olarak hiçbir GSM şirketinin veremediğini belirten Eren, servislerin rızası olmayan hiç kimsenin takip edilmesini mümkün kılmayacak şekilde tasarlandığını hatırlatıyor.

Üçüncü nesil teknoloji (3G) ile GPS özelliği bulunan cep telefonu sayısının da hızla artacağına işaret eden Eren, "Sadece 4 yıl sonra Türkiye'deki lokasyon bazlı servisler (LBS) pazarının on katına çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu da 150 milyon dolarlık bir pasta demek." diye konuşuyor. Turkcell, 2008'in başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile anlaşarak 'İBB Cep Trafik'i, bu yıl başında ise 'Turkcell Neredeyim'i hizmete sunmuştu. Eren, trafik durumunu 'görüntülü olarak' cep telefonuna aktarmak için Büyükşehir ile masaya oturduklarını açıkladı. Kısa süre sonra anlaşmanın imzalanacağını müjdeleyen Eren, "Böylece Turkcell aboneleri, cep telefonlarına indirgenen navigasyon cihazlarında hangi yolda kaza olduğunu görebilecek. Bu durumda cep telefonu aracılığı ile aboneye alternatif yollar sunulacak ve ulaşmak istediği adrese en kısa zamanda varmış olacak." diyor.

DÜNYADA 96 MİLYON KİŞİ LBS KULLANIYOR

Dünyada navigasyon cihazı ile akıllarda yer eden LBS kullanıcılarının sayısı bu yıl 95,7 milyona ulaştı. Geçen yıl 998 milyon dolar olan gelir de 2009'da 2,2 milyar doları buldu. Dünya LBS gelirinin 2013'te 13,3 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Aynı sürede Türkiye pazarı ise 150 milyon dolarlık büyüklüğe erişecek. LBS'yi en çok tercih eden ülke Japonya. Ardından Amerika ve Avrupa geliyor. ZAMAN

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:39

İLGİLİ HABERLER