ZEKİ ŞAHİN
FRANKFURT- Bir dizi temasta bulunmak üzere Almanya'ya gelen Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, ilk olarak Alman Hava Yolları (Lufthansa) yetkilileriyle teknik konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Teknik hizmet ağını genele yaymak isteyen Lufthansa'ya Türkiye'de hizmet vermek istediklerini ifade eden Gündoğdu, ''Lufthansa yetkileri ile gerekli bütün görüşmeleri yaptık. Kendilerini Türkiye'yi davet ettik. Umarım kısa bir süre sonra anlaşma yapıp kendilerine teknik hizmet vereceğiz'' dedi.
Göreve geldiği günden itibaren Türk Hava Yolları'nı dünya markası yapabilmek için ekibi ile birlikte uğraştığını ifade eden Gündoğdu, ''Ekibimizle birlikte öncelikle mevcut duruma baktık. Dünya havayolu şirketlerine bakıldığında iyi bir noktada olduğumuzu gözlemledik. Avrupa Birliği'ne üye olmaya çalışan Türkiye için Türk Hava Yolları önemli bir adım. Hava yollarındaki liderlik pozisyonumuz devam ediyor. Bu noktadan bakıldığında durumumuz gayet iyi, fakat daha iyi olması için gece gündüz çalışıyoruz. THY dünya markası olacak. Bunun başka yolu yok'' dedi.
Birtakım basın organları tarafından THY'de kıyım yapmakla eleştirilen Gündoğdu, o zaman bağıranların kendisini şimdi alkışladığını ifade ederek, ''Eski hükümet, IMF'e zaten personel indirimi sözü vermişti. Biz çalışanın ekmeği ile oynamadık. Emeklilik dönemi gelenleri emekliye sevk ettik. Daha dinamik ve genç bir ekip oluşturabilmek için böyle bir yöntemi tercih ettik. Bizi o zaman yargısız infaz edenler şimdi yaptıklarımızı alkışlıyorlar. Ne yaptıysak kurumumuzun en iyi olması için yaptık. Kendi menfaatimize hiçbir şey yapmadık, yapmayız da. Zaten sıkıntılı bir dönemde göreve başladım'' diye konuştu.
REZERVASYONLARDA AZALMA OLDU
Göreve geldiğinde Irak savaşı patlak verdiğini hatırlatan THY Genel Müdürü, ''Beklentilerimizde ve planlarımızda mecburen değişikliğe gittik. Fakat Irak savaşından çok etkilenmedik. Rezervasyonlarımızda yüzde 25 azalma oldu. Dünya genelindeki havayolları ile kıyaslarsak bu çok düşük bir oran. Ardından dünyayı kasıp kavuran SARS hastalığı baş gösterdi. Dolayısıyla Uzakdoğu seferlerimizi durdurmak zorunda kaldık. SARS yalnızca Uzakdoğu'yu değil uçakla yolculuk yapan herkesin gözünü korkuttu. Bu da birtakım aksamalara sebep oldu. Fakat şimdi durum düzeldi. Çin, seferleri dışında bütün seferlerimiz devam etmektedir'' şeklinde konuştu.
Türk Hava Yolları'nı önce krlı bir kurum haline getirip, daha sonra iyi şartlarda özelleştirmeyi planladıklarını da ifade eden Genel Müdür Gündoğdu, ''Devletin küçültülmesi lazım. Buna Petkim'den başlandı. Türk Hava Yolları'nın ise mevcut yapısının özelleştirilmesi oldukça zor. Dünyada havayolu şirketlerinin tamamı kriz içerisinde. Türk Hava Yolları özellikle hem iç hatlardaki potansiyeli hem de dış hatlardaki potansiyeli sebebiyle gözde bir şirket. Bunda Avrupa'da yaşayan milyonlarca vatandaşımızın bulunması ve coğrafi konum olarak da dünyanın tam merkezinde olmamızın etkisi oldukça büyük'' diye konuştu.
THY FİLOSU BİRAZ ESKİ
Dünyadaki hava yolu şirketlerinin çoğu zarar ederken THY'nin sezonu kr ile kapattığını bildiren Gündoğdu, ''Dolayısıyla bu aşamada blok satış yapmamız mümkün değil. Öncelikle kurumumuzu dünya markası yapıp daha sonra atılımlarımızı sürdüreceğiz. Almanya'ya gelmemizin asıl sebebi de bu yönde. Lufthansa ile teknik işbirliği yapmak üzere yetkililerle bir araya geldik. Almanya, işçilik ücretlerinin yüksekliği sebebiyle teknik bakım merkezlerini başka ülkelere kaydırmak istiyor. Biz de Türkiye olarak bu işe talip olduk. İnşallah başarılı bir anlaşma gerçekleştireceğiz'' dedi.
Bütün olumlu gelişmelere rağmen THY filosunun biraz eski olduğunu itiraf etmek gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, ''Filomuza henüz ilave yapmadık. Bu sebeple de bütün seferlerimizde uçaklarımız tamamen dolu oluyor. İlave seferler koymamıza şu an için imkan yok. Yalnızca Çin'e olan seferimizi durdurduk. Çin seferimizi yapan uçağımızı ise Avrupa'ya kaydırdık'' açıklamasında bulundu.
THY'nin hizmet kalitesi olarak dünyadaki sayılı hava yollarından birisi olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, ''Hizmet kalitesinden ödün vermeden maliyeti düşürerek hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Halkımıza daha ucuza hizmet vermek için bir takım projelerimiz mevcut. Kısa bir süre sonra bunları hayata geçireceğiz. Her şeye rağmen kalitenin en önemli göstergelerinden birisi de uçaklardır. Uçaklarımızı zamanla yenileyip filomuza daha kaliteli uçaklar alacağız. Bu yarışta özellikle kaliteli bir hizmet yarışında daha ileri noktaya gitmemiz gerek'' dedi. İç hatlardaki mesafe uzunluğu nedeniyle seferleri artırma imkanlarının bulunmadığını bildiren THY Genel Müdürü, ''Türkiye'deki seferlerimizden örnekler vermek gerekirse, İstanbul-Van arası iki saat sürerken, İstanbul-Londra arası 3 saat tutuyor. Türkiye'de bir ilden bir ile gitmek Avrupa'dan bir ülkeye gitmekle aynı. Mesafeler farklı değil. Bu da bizim için bir dezavantaj'' diye konuştu.
THY'NİN BÜYÜK DESTEĞİ AVRUPA'DAKİ TÜRKLER
Türk Hava Yolları'nın bugünlere gelmesinde Avrupa'daki, özellikle de Almanya'daki Türklerin payının büyük olduğunu dile getiren Genel Müdür Abdurrahman Gündoğdu, ''Avrupa'daki vatandaşlarımız THY'nin son atılımlarında beyin rolünü oynamaktadır. THY Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımız sayesinde nefes aldı. Kendilerine sizlerin aracılığı ile teşekkür ediyorum. Avrupa Türklüğü'ne daha iyi hizmet sunabilmek için fiyat politikamızı değiştireceğiz. Bu yıl seferlerimize zam yapmadık. Elimizden geldiği kadar bazı hatlarımızda fiyatlarımızı düşürdük. Elimizdeki mevcut uçak sayısında değişiklik olmadığı için planlarımızı tam harekete geçiremedik. Önümüzdeki yıldan itibaren hem fiyatlarımızı düşüreceğiz hem de kaliteyi artıracağız'' dedi.
Avrupa'dan anavatana yolcu taşıyan çok sayıda özel havayolu şirketinin mevcut olduğunu kaydeden Gündoğdu, ''Onların durumunu da göz ardı etmeden politikalarımızı harekete geçireceğiz. Çünkü onlar da ülkemize hem turist taşıyor hem ülkemizin tanıtılmasında büyük rol oynuyorlar. Buradan özel havayolu şirketlerimize de çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Türk Hava Yolları olarak dünyanın ilk 20 hava yolu şirketi arasındayız. Avrupa'da ise ilk 5'e girmek istiyoruz. Ekibimiz bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Tabi ki bu aşamada Türk basınına da büyük görevler düşmekte. Türkiye'nin tanıtımı ve havayolu şirketimizin tanıtımı, konusunda medyamızın bizlere yardımcı olması gerekmektedir. Basın olarak, hep olumsuzlukları değil olumlu gelişmeleri de yansıtarak Türk turizmine destek vermelisiniz'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:08