Gündem
  • 30.11.2004 06:32

TRAFİK POLİSİ VE JANDARMA ARTIK YOLDA ÇEVİRME YAPMAYACAK...

Giderek artan ve çok büyük maddi manevi zararlara yol açan trafik kazalarına karşı yeni düzenlemeler geliyor. Trafik tasarısı için yapılan bir yasa teklifinde ise, trafik polisi ve jandarmanın genel trafik denetimi yapması engelleniyor. denetim, sadece kural ihlalinde yapılacak.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, halen alt komisyonda son şekli verilmeye çalışılan ‘Trafik Tasarısı’na eklenmek üzere bir yasa teklifi hazırladı. Bakanlığın taleplerinin de yer aldığı teklif kabul edilirse, trafikte şu yeni uygulamalar başlayacak.

Yasadışı otopark ücreti tahsil edenlere, 3 aydan 6 aya kadar hapis, 2 milyar liradan 5 milyar liraya kadar para cezası verilebilecek.

Trafik polisi, polis ve jandarma, genel trafik denetimi yapamayacak. Denetim, sadece kural ihlali yapan veya suça karıştığı kesin delillerle belirlenen araçların önüne geçerek veya arkasına yaklaşarak yapılabilecek.

Trafik polisleri, trafik kazası sonucunda hastaların veya yaralananların bakımlarını sağlayacak önlemlerin hızla alınmasına yardımcı olmak, ambulans, kurtarıcı gibi araçlara anında haber vermekle yükümlü olacaklar.

Okul taşıtlarının ‘Dur’ işaretini yaktıkları hallerde aynı istikametteki ve karşı yönden gelen bütün araçların durması zorunluluğu getiriliyor.

Temel eğitim (8 yıllık zorunlu eğitim) almamış kişiler, sürücü belgesine sahip olamayacak.

Trafik belgesi ve plaka almak için internet üzerinden başvurulabilecek.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun komisyonda, verdiği bilgiye göre, 2003 ve 2004 yıllarının ilk 9 ayında trafik kazalarında yüzde 17.83, ölümlerde yüzde 13.04, yaralanmalarda da yüzde 16.51 oranında artış meydana geldi. Tescili araç sayısı 2003 yılı sonu itibariyle 9 milyon 512 bin 840 iken, 2004 yılı eylül ayı sonu itibariyle 9 milyon 935 bin 831’e ulaştı, yüzde 4.45 artış oldu. 


Hürriyet Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER