Gündem
  • 24.5.2023 20:14

Tüm dünya karanlığa gömülebilir! Fırtına öncesi sessizlik...

Son zamanlarda art arda yaşanan Güneş fırtınalarını inceleyen uzmanlar, öldürücü güçte bir Güneş fırtınasının tüm dünyayı karanlığa gömebileceğini ifade etti. 441 yıl önce felakete neden olan olayın bir benzerinin yaşanmaması için araştırmalar sürerken Güneş fırtınalarına neden olan devasa büyüklükteki bir leke görüntülendi.

Bir süredir Güneş fırtınalarını inceleyen uzmanlar kritik uyarılarda bulundu. Dünya'nın tam dört katı büyüklüğünde bir Güneş lekesi görüntülendi. Gökbilimcilerin doğru ekipmanla çıplak gözle dahi görülebileceğini belirttiği devasa Güneş lekesinin yönü Dünya'ya bakarken uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi.Rekor kıran netlikteki görüntülerin mimarı Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu, bu kez Güneş lekelerini yakından göstermeyi başardı.

ABD Ulusal Güneş Gözlemevi tarafından paylaşılan görseller, Güneş'in üzerindeki siyah noktaları net bir şekilde gösterdi.

Güneş'in bir aktivite zirvesine hazırlandığını belirten sciencealert, "Uzmanlar, AR3310 adı verilen bu özel güneş lekesini Dünya'ya bakarken dikkatle izliyor" dedi.

Güneş lekelerini tam olarak neyin meydana getirdiği bilinmese de bu lekelerin yakından gözlemlenmesi çok önemli. Çünkü neden olduğu koronal kütle atımı, radyoaktif plazma parçacıklarının uzayda yol alarak Dünya'ya ulaşmasına neden oluyor.

Güneş lekelerinin Güneş'in manyetik alanlarının özellikle aktif olabileceği alanlar olduğunu belirten uzmanlar, devasa lekenin Dünya'ya bakarken güçlü bir X sınıfı patlama yapma ihtimalinin %20 olduğunu belirtti.

Bu büyüklükteki bir patlamanın radyo kesintilerini ve uzun süreli radyasyon fırtınalarını tetikleyebileceği ifade edildi.Güneş'in bu gibi Güneş lekelerini ortaya çıkarabileceği 11 yıllık döngüsünde en yüksek aktiviteye hazırlandığı belirtilen haberde, geçtiğimiz aylarda New Mexico'ya kadar görülen auroralar, solar plazma şelaleleri ve solar kasırgalar meydana getirdiği hatırlatıldı. Önümüzdeki aylarda daha fazla aktivitenin meydana gelmesinin muhtemel olduğu ifade edildi.

Güncellenme Tarihi : 24.5.2023 20:17

İLGİLİ HABERLER