Türkiye'ye gelen turistlere tarihimizi ve kültürümüzü tanıtan tur rehberleri, bazen öyle sorularla karşılaşıyorlar ki, ne cevap vereceklerini şaşırıyorlar.
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) çatısı altında, Turizm Bakanlığı onaylı bröve sahibi 8 bin 500 tur rehberi bulunuyor. Yıllar süren kurslar ve eğitim sonrası bröve alabilen TUREB üyelerinin en büyük sorunu, brövesiz rehberler. İkinci sorunları ise, 'gülmekten ölme' tehlikesi yaratan turist soruları.
'Mizah şaheserleri'
İstanbul Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Nur Öztürk, turistlerin bazı sorularını 'mizah şaheseri' olarak niteliyor. Kendisinin de Çamlıca Tepesi'nde bir İtalyan turistin 'Buradan Suriye gözükür mü?' sorusu üzerine donup kaldığını söyleyen Öztürk, başka bir turistin ''Türk kadınları otomobil kullanmıyor mu?'' sorusuna da ''Kullanıyorlar ama bıyık bıraktıkları için fark edemiyorsunuz'' dediğini söylüyor. Diğer rehberler de, 'gülmekten ölüm tehlikesi yaratan' bazı turist sorularını şöyle anlatıyor:
o Mevlevilerin saatteki dönüş hızı nedir?
o Bu bacaları cidden periler mi yapmış? (Kapodakya'yı gezen turist.)
o Bu kadar arazi kimin? (Anadolu'nun uçsuz bucaksız alanına şaşıran Avrupalı.)
o Evlerin üzerinden uçlar niye çıkmış? (Kat çıkmak için kolonları açık duran gecekondular için.)
o İki saat Efes ören yerini gezdikten sonra; ''Burası neresi?''
o Neden paralarda aynı adamın resmi var?
o Niye tavuklar boşta geziyor?
o Başörtülü kadınlarla, başörtüsüz kadınlar arasında dini fark var mı?
İranlılar mini bar müdavimi
Türk rehberler, ülkelerine göre turist gruplarını da şöyle sınıflandırıyor:
o Fransızlar: Rehberler için en zorlu grup. Çok zor beğenir ve bunun kendilerini farklı kıldığını düşünürler.
o İtalyanlar: Çok gürültücü ve her zaman yemeklerden şikayetçidirler.
o Ruslar: Zengin Ruslar, Akdeniz'i, nakit ve çok para harcamayı, şatafatlı deri ile mücevherler almayı, sınırsız eğlenmeyi sever.
o Amerikalılar: Genellikle 70 - 80 arasında emekli yaşlılar gelir. Ama rehberler için en uyumlu grupturlar. Kaprissizdirler ve kolay beğenirler.
o Ortadoğulular: Arap ve İranlılar denizi, Adalar'ı, gezmeyi ve eğlenmeyi seviyor. Otel odalarında en çok içki tüketenler de Araplar ve İranlılar.
o Türkler: Yurtiçinde ve yurtdışında, her şartta muhakkak alışveriş etmek istiyorlar. Öncelikli hedef, bir şeyler satın almak ve eğlence. (Milliyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:28