Dünya
  • 10.6.2014 10:32

Türk caddesinde ırkçılığa meydan okudu

Gauck bombalı saldırıda yaralanan ve iş yerleri zarar gören esnafı ziyaret ederek, NSU terör örgütü kurbanları için binlerce kişiyle birlikte saygı duruşunda bulundu.

NASYONAL Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün çivili bomba saldırısına uğrayan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köln'ün Keup Caddesi'nde saldırının 10. yılı etkinliğine katılan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ırkçılığa karşı önemli mesajlar verdi. "Küçük İstanbul" olarak adlandırılan Keup Caddesi'ne 9 Haziran 2004'te düzenlenen bombalı saldırının yıl dönümünde konuşan Gauck, "O gün bedenen ve ruhen yaralananların hislerini paylaşıyoruz. Bizimle, Nürnberg, Hamburg, Münih, Rostock, Dortmund, Kassel ve Heilbronn'da aramızda yaşamış olan insanların yasını tutuyoruz. Eşi görülmemiş bir cinayet serisinin kurbanlarının yasını tutuyoruz" dedi.

TOPLUMU TAHRİP ETMEYE ÇALIŞTILAR

Türk ve Alman bayrakları eşliğinde üç gün süren ve yaklaşık 70 bin kişinin katıldığı etkinliklerin son günü caddeye gelen Cumhurbaşkanı Gauck, saldırının düzenlendiği saat 15.50'de binlerce kişiyle birlikte saygı duruşunda bulundu. Keup Caddesi esnafını ziyaret ettikten sonra Schanzen caddesinde kurulan sahnede halka seslenen Gauck, "Mağdur olan ve yalnız bırakılan, hatta şüpheli olarak muamele görenlerin hissettiklerini hatırlıyoruz. O zamanlar ne kadar çok güvensizlik tohumunun ekilmiş olduğunu hatırlıyoruz. Aşırı sağcı bir çetenin üyeleri 10 yılı aşkın bir süre tanınmadan soygunlar yapıp, cinayetler işleyebildiler ve Keup caddesinde olduğu gibi saldırılar düzenleyebildiler. Yabancı düşmanlığı dürtüsüyle Almanya'da bizim için değerli olan, farklı olanların doğal birlikteliğini açık ve özgürlükçü toplumu tahrip etmeye çalıştılar. Bugün bu birlikteliği, bu açıklığı ve bu özgürlüğü güçlendirmek için birlik oluyoruz. İnsanlık düşmanı fanatikliğin somut olarak cinayet olaylarına dönüşmüş olduğunu görmek zorunda kaldım. Bu feci bir uyanıştı."

YALNIZ DEĞİLSİNİZ

"Kurumlarımızın, şiddete başvuran aşırı akımlara karşı keskin bir duyarlılıkla ve hukuk devletinin keskin silahlarıyla karşılık vermesi önemlidir" diyen Joachim Gauck, "Ben de ülkemizde artık ırkçı bir örgütün olabileceğine inanmıyordum. Bu acı bir uyanış oldu. Bu ülkede çoğunluk bizleriz. Bizler farklıyız ama birbirimize aitiz. Irkçılık tehdidiyle karşı karşıya kalanlara, 'yalnız değilsiniz' diyoruz" dedi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Gauck'un ziyaret ettiği caddede ve etkinliğin düzenlendiği bölgede yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Polisler, kontrol noktalarında eğitimli köpeklerle defalarca arama yaptı. Etkinlikte çok sayıda sanatçı sahne aldı. Etkinlikler çerçevesinde federal bakanlar ve milletvekilleri çeşitli toplantılar yaptı. Üç gün süren etkinliklere Alman basını yoğun ilgi gösterdi. Hava sıcaklığının 32 dereceye ulaşması zaman zaman etkinliğe katılanlara zor anlar yaşattı.

WİLMA ELLES VE PODOLSKİ'DEN BİRLİK MESAJI

Ünlü komedyen Fatih Çekikkollu'nun sunumunu yaptığı, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters gibi çok sayıda önemli ismin katıldığı etkinlikte Türk televizyonlarının sevilen yüzü Wilma Elles de bir konuşma yaptı. Konuşmasını hem Türkçe hem Almanca yapan ve konuşmasının sonunda Sertap Erener'in sahneye çıkışını anons eden Wilma Elles şunları söyledi: "Gerek Türk gerekse Alman çocukları birlikte büyüyor. Türkiye Almanya ekonomisini, Almanya'da Türk ekonomisini kalkındırıyor. Biz birlikteyiz. Bütün dünyada aynı filmler izleniyor, aynı müzik dinleniyor, aynı hikayeler anlatılıyor çünkü biz birlikteyiz. Biz hepimiz artık birer dünya vatandaşıyız."

Etkinliğe bir video mesaj gönderen ve dev ekranda izletilen Almanların ünlü futbolcusu Podolski ise ırkçılılığın karşısında olduklarını belirterek, "Kalbimiz birlikte atıyor" dedi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:19

İLGİLİ HABERLER