Gündem
  • 2.6.2025 12:30

Türk istihbaratı, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerine müdahale ediyor.

Müzakere heyeti başkanı ve Hamas'ın Gazze Şeridi Sorumlusu Halil el-Hayya, pazar akşamı MİT Müsteşarı İbrahim Kalın'la yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'deki ateşkes görüşmelerindeki son gelişmeleri ele aldı.

Hamas'ın açıklamasına göre, El-Hayya, Türk yetkiliye son siyasi temaslar ve hareketin, ABD temsilcisi Steve Witkoff'un müzakereler için çerçeve olarak sunduğu son teklife ilişkin tutumu ile "kapsamlı bir ateşkes, yardımların girişi ve işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi gerekliliğine vurgu" konusunda bilgi verdi.

Aynı kaynağa göre, El-Hayya, İbrahim Kalın'a, "Filistin halkına karşı devam eden soykırım ve işgal güçlerinin bu sabah Refah'ta yardım toplamaya çalışan vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği İsrail katliamı" hakkında bilgi verdi.

İbrahim Kalın ise Türkiye'nin Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik açlık politikasının durdurulması ve tam ateşkes sağlanması yönündeki çabalarının sürdüğünü vurguladı.

Hamas, Pazar akşamı yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır'ın, Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail savaşını sona erdirmek için bir anlaşmaya varma yönündeki çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Hareket, "Halkımıza rahatlama sağlamak, insani trajediyi sona erdirmek, kalıcı ateşkes ve işgal güçlerinin tamamen geri çekilmesini sağlamak amacıyla anlaşmazlık noktalarında bir anlaşmaya varmak için dolaylı müzakerelere derhal başlamaya hazırız" dedi.

Mısır ve Katar, ABD'li özel temsilci Steve Witkoff'un önerisi doğrultusunda Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varılması için bakış açılarını yakınlaştırma ve anlaşmazlık noktalarını çözme yönündeki yoğun çabalarını sürdürdüklerini teyit ettiler.

Güncellenme Tarihi : 2.6.2025 11:55

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa