Gündem
  • 2.7.2005 02:09

''TÜRKİYE'NİN AB'YE ALINMASI DÜNYAYA BİR MESAJDIR''

İSTANBUL - Yunanistan ana muhalefet partisi PASOK'un Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Türkiye'nin AB'ye alınmasının, dünyaya, ''Müslümanlar'dan oluşan modern bir ülkenin AB'ye girebileceğini'' gösteren bir mesaj olacağını söyledi.
    
Sabancı Üniversitesi ''2004-2005 Akademik Yılı Kapanış Konfransı''nda ''Avrupa Birliği'ne Giden Yol'' konulu bir konuşma yapan Papandreu, AB'de bugün bir ''güvensizlik ve korku'' olduğunu, oysa Avrupa'nın, ''büyüdüğü ölçüde güçlü olacağını'' vurgulayarak, ''Avrupa'da pek çok ülke var. Bu çeşitliliği zaaf olarak değil, güç olarak görmeliyiz. Farklı etnik ve dini grupları, yaratıcı bir özelliğe dönüştürebiliriz. Avrupa, dışlayan değil, kucaklayan bir toplum olmalı'' diye konuştu.
    
Papandreu, görevde olduğu dönemde Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini, Türkiye-AB ilişkilerinin iyi olması için çalıştıklarını vurgulayarak, Türkiye'ye karşı dürüst olunmasını, ''sanal değil gerçek bir adaylığı'' savunduklarını bildirdi.
    
Türkiye'nin AB üyeliğini, uzun süreden beri kendisini hissettiren sorunların yeni bir çerçevede çözülebilmesi amacıyla desteklediklerini anlatan Papandreu, ''Sorunların çözümünde sıfır çözüm değil, 'win-win' (kazan-kazan), yani iki tarafın da kazandığı çözümlerden bahsediyorum'' diye konuştu.
    
Türkiye'nin AB yolculuğunu ''iteka'' yolculuğuna benzeten Papandreu, Türkiye'nin izlemesi gereken yolu anlatırken, ''Size karşı çıkanları perişan etmek, en şüpheci olana karşı bile Türkiye'yi ispat etmek, Türkiye'nin, isterse gökyüzüne dahi ulaşabileceğini göstermek gerekir. Bu krizde bile AB'ye inandığınızı göstererek, AB'ye yeni bir güven getirebilirsiniz'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:28

İLGİLİ HABERLER