Dünya
  • 30.4.2013 21:59

Uluslararası Kriz Grubu'ndan "Suriye" raporu

     Brüksel merkezli düşünce kuruluşunun, "Buharlaşan Sınırlar: Suriye Krizinin Türkiye'ye Sıçrayan Riskleri" başlıklı raporunda, "Avrupa ülkeleri Suriye krizinin Türkiye sınırındaki yükünü paylaşmak için daha fazlasını yapmalı. AB üyelerinin insani yardımlarında daha açık kalpli olma sorumluluğu var" görüşü belirtildi.
     Raporda Türkiye'nin en az 300 bin ve belki de 450 bin sığınmacıya cömertçe kapılarını açtığı fakat savaşın 2014'e sarkması ve uluslararası toplumun destek vermemesi halinde bu yükün taşınmasının daha da zorlaşacağı bildirildi.
     Uluslararası Kriz Grubu raporunda, "Türkiye, ülkelerinden kaçmak isteyen ve şu anda sınırın Suriye tarafında toplanan tüm Suriyelilerin giriş yapmasına izin vermeli ve Suriyelilere yardım yapan uluslararası insani kurulu-larının kayıt işlemlerini hızlandırmalı. Uluslararası donörler fonlama ve yardımlarını artırmalı ve Avrupa ülkeleri daha fazla Suriyeli mülteci kabul etmek konusunda üzerlerine düşeni yapmalı" görüşüne yer verildi.
     Raporda, "Türkiye, Suriye krizinin çabuk bir çözüme ulaşaca-ını ummaktan vazgeçmeli, uzla-ma ile elde edilecek bir anla-maya tam destek vermeli ve bölgede ayrılıkçı, Sünni Müslüman bir güç olmayı arzu etti-ine dair izlenimleri ortadan kaldırmak üzere adımlar atmalı" denildi.
     Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye Proje Direktörü Hugh Pope, "Ankara, güneyindeki Müslüman ülkeleri kapsayan bir nüfuz, istikrar ve refah alanı oluşturmak istiyor. Türkiye'nin ülkedeki büyük mülteci nüfusuna yönelik iyi planlanmış, mezhepsel olmayan bir politika izlemesi, ihtilaftan hangi Suriye çıkarsa çıksın, Ankara ile dostane ilişkiler içinde olması için temel oluşturacak" yorumunda bulundu.
    
     Muhabir: Feyzullah Yarımbaş
     Yayıncı: İbrahim Uyar

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER