Sağlık
  • 20.1.2009 01:02

VATANDAŞA İLAÇ GİBİ HABER!..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında akşam saatlerinde bakanlık binasında TEB yöneticileriyle gerçekleştirilen görüşmelerde mutabakat sağlandı.

 

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik, mutabakatın sağlanmasından dolayı TEB yöneticilerine ve eczacılara teşekkür etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, "Konuları biliyorsunuz. Avans konusu vardı. Diğer ıskontolarla ilgili düzenlemeler vardı. Provizyon sistemiyle ilgili konular vardı. Bunları büyük ölçüde çözüme kavuşturmuş idik. Ama ağırlıklı olarak bugün üzerinde durduğumuz rekabet kurumunun kararı çerçevesinde reçete dağıtımıyla ilgili bir sorun. Onu da bütün teknik boyutlarıyla ele aldık ve o konu da çözüme kavuşturulmuş oldu. Yeni bir protokol yapılıyor. Yeni bir süreç başlıyor. Olaya o çerçevede bakıldı ve o şekilde ele alındı" dedi.


Iskontoyla ilgili olarak cirosu 350 milyonun altında olan yaklaşık 8 bin eczanenin ıskontolarını sıfır olarak kabul ettiklerini belirten Bakan Çelik, "Zaten daha önce TEB bu konudaki sıkıntıları getirmişti. Bizim kurum olarak da bakanlık olarak da bakışımız böyle oldu. Yani cirosu düşük olan eczanelerin ıskontosunu sıfırlayalım anlayışıdır. Mutabakat sağladık. 900 milyonun üzerindekileri 2,5 olarak kararlaştırdık. 8 bin eczaneyi sıfırlayınca cirosu yüksek olanları 2,5 olarak belirledik" dedi. Provizyon sistemi ile ilgili olarak TEB yöneticileri ile görüştüklerini kaydeden Bakan Çelik, provizyon sisteminin kurumun asıl görevi olduğu ve sistemindeki aksaklıkların giderilmesinin kendi görevleri olduğunu ifade etti. Sistemin daha güçlü ve seri çalışmasıyla ilgili seferber olmuş durumda olduklarını bildiren Bakan Çelik, "İnanıyorum ki eczacılarımız yakın zamanda sorunları minimize olmuş provizyon sistemini çalıştıracaklar. Ödemelerde yasada yüzde 75-90 avans ve 90 günlük süre içerisinde ödeme ön görülüyor. Biz bunu protokolle teslimde 60 gün içerisinde ödemeyi uygun bulduk. Tabi ki burada eczacılarımızın yapmış oldukları fedakar çalışmalar var. Netice itibariyle bu hizmetin bir halkasını da eczacılar oluşturuyorlar. Onların bu konudaki sıkıntılarını düşünmek de bizim görevimiz. Bugüne kadar 45-50 gün içerisinde bu ödemeleri gerçekleştiriyorduk, ama yasa 90 güne çıkınca, inceleme şartı da gelince, şimdi incelenip 60 gün içerisinde bu ödemeyi protokole bağlamış olduk. Böyle bir mutabakatı da gerçekleştirmiş olduk"
ifadelerini kullandı.


Muayene katılım paylarını özel hastanelerin 10 TL'lik muayene katılım paylarının da hastanelerde alınacağını kaydeden Bakan Çelik,"Bu konuda eczacıların sıkıntı yaşıyor idi. 10 TL sanki eczacı tarafından alınıyormuş gibi hastayla karşı karşıya gelme gibi bir durumları vardı. Bundan dolayı bu özel hastanelerin katılım payları özel hastanede 1 Şubat'tan itibaren alınmaya başlanacak. Kamu hastanelerinki yine eczaneler tarafından alınacak'' diye konuştu.


Eczanelerin kademeli karlılık oranlarında iyileştirme yapıldığını belirten Çelik, bunun da önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Çelik, yüzde 23-24 olan oranları yüzde 25'e taşıdıklarını belirtti. Sağlık uygulama tebliğinde eczacıların yerinin değiştirildiğini belirten Bakan Çelik, "Birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları diye tebliğde yerini alacak. Sık sık bu konular gündeme geliyor. Kamuoyunu da meşgul ediyor. Dedik bu böyle olmasın. 3 yılda bir bu sözleşmeyi yenileyelim dedik. 3 yıl içerisinde önemli gelişmeler olabilir. Bunlara görüşmeye de kapalı olmamız söz konusu değil. 3 yıl kaydının, konunun sık sık gündeme gelmemesi açısından bu konuda karar bağlanmış oldu. Yani karşılıklı taleplerimiz buluştu ve uzlaşma sağlandı. Hayırlı olsun'' dedi.


Çelik, gazetecilerin, reçete dağıtımına ilişkin soruları üzerine protokolün dikkatle okunması istedi. Konunun yargıda olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Yargı süreci de dikkate alınacak tabii bu arada hizmet de aksamayacak. Teknik bir düzenlemedir. Protokol dikkatle okunursa anlaşılacağını düşünüyorum. Bu konuda TEB tarafından, odalar tarafından bunun yapılmasında bir mahsur görmediğimizi de ifade etmek istiyorum'' şeklinde konuştu.


TEB Başkanı Erdoğan Çolak ise protokolün içeriği ile bir takım sıkıntıların olduğunu belirterek, ''Protokolü, bu arada bitirdik. Aslında çok fazla şey konuşmadık, çok kısa sürede yol aldık. Teknik çalışma oldu. Yarın da sağlık uygulama tebliği uzlaştığımız şekilde yayımlanacak. Böylece, eczacıların protokol düzeyinde yaşadığı sorunlar çözülmüş oldu'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 02:03

İLGİLİ HABERLER