Dünya
  • 8.5.2004 00:10

VATİKAN İŞKENCE SKANDALINA TEPKİ GÖSTERDİ

VATİKAN - Irak'taki ABD askerlerinin Iraklı tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamelesine Vatikan da tepki gösterdi. Dünya genelinde büyük tepkilere yol açan işkence skandalıyla ilgili ilk resmi açıklamasını yapan Vatikan, insanlara yönelik şiddetin Tanrı'yı da rahatsız ettiğini belirtti.


İtalyan devlet televizyonunda açıklamalar yapan Vatikan Dışişleri Bakanı Başpiskopos Giovanni Lajolo, Iraklıların maruz kaldığı muameleyi "vahşet" olarak nitelendirdi ve bu davranışların, en temel insan haklarına ve Hıristiyan ahlakına aykırı olduğunun altını çizdi. Vatikan temsilcisi, işkencenin Hıristiyanlar tarafından gerçekleştirilmiş olması halinde skandalın daha da kötü olacağına dikkat çekti.


Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Irak'ta Amerikan askerlerinin Iraklı tutuklulara işkence ve kötü muamelede bulunmasıyla ilgili olarak, "savaş suçu işlenip işlenmediğinin belirlenmesi" amacıyla kapsamlı bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.


Londra merkezli örgütün ABD Başkanı George W. Bush'a gönderdiği mektupta, Irak'taki Ebu Garib Cezaevi'nde Iraklı tutsakların maruz kaldığı muameleden duyulan rahatsızlık dile getirildi. Mektupta, "Uluslararası Af Örgütü, savaş suçları işlenip işlenmediğinin belirlenmesi ve en üst seviyede sorumluluğun sağlanması için, ABD hükümetine, Irak'taki Ebu Garib Cezaevi ve diğer gözetim merkezleriyle ilgili iddiaları soruşturması çağrısında bulunmaktadır" denildi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:10

İLGİLİ HABERLER