Gündem
  • 10.9.2013 18:18

"Yerel seçimler kırılma noktası olabilir"

Baykal, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin'i ziyaret etti ve güncel siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu, önemli seçim tarihlerinin yaklaştığını belirten Deniz Baykal, Türkiye'nin sağlam temelleri ve siyasi modelinin çok büyük baskılara maruz kaldığını ancak toplum ve siyaset dünyasının baskılara direndiğini dile getirdi.

Yaşanan gelişmelerin pek çok şeyi değiştirdiğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

"Bugünkü iktidarın gidici olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. İktidarın kimliği, niteliği ve toplumun onu nasıl algıladığı ortaya çıkmıştır. Demokrasi sorunu ve dış politika konularında izlenen yol ile ilgili olarak toplumun karşılıklı dengeleri açısından da pek çok şey ortaya çıkmıştır. Önümüzde yeni bir siyaset dönemi şekillenmektedir. Türkiye'de büyük değişimlerin yakın gelecekte ortaya çıkmaya başlayacağına inanıyorum. Yerel seçimler bu açıdan kırılma noktası olabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi de köklü fay hattı olarak beliriyor. Bütün bu çalkantılar sonucunda yapılmış yanlışlıkların daha iyi kavranacağına inanıyorum. Bu süreçten CHP'nin de haklılığı anlaşılmış bir siyasi parti olarak çıkacağı inancı içindeyim."

- CHP ve İzmir'deki belediye başkan adaylıkları

İzmir'in CHP'ye sahip çıkma konusunda kararlı olduğunu ve partinin yerel seçimlere kararlılıkla hazırlandığını söyleyen Deniz Baykal, "Elbette kadro değişiklikleri olacaktır, kişisel değişiklikler yaşanabilecektir. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.

Değişikliklerin zamanla ortaya çıkacağını da kaydeden Baykal, "Partimizin yeni vitrinle İzmir halkının karşısına çıkacağını düşünüyorum. Başrolde kim olur, değişiklikler nasıl olur onu yöneticilerimiz belirleyecektir. Başarılı çalışmalarımıza halk sahip çıkacaktır" diye konuştu.

İzmir'deki CHP'li belediye başkanlarını başarılı bulduğunu da ifade eden Deniz Baykal, şöyle konuştu:

"Değişim derken kimseyi kastetmiyorum. Teorik bir şey söylüyorum. Aziz Bey görevini yapıyor. İzmir halkıyla da özdeşleşti, derli toplu bir insan. Ondan kurtulma anlayışı İzmir'de ve partimizde yok. İzmir'deki adaylar konusunda isim söylemek zaten bana düşmez. Şaşırtıcı bir teorim de yok. İzmir'in zaten kucaklaşmış olduğu bir isim de aday gösterilebilir."

- Cami ve cemevi tartışması

Basın mensuplarının sorusu üzerine Cami-Cemevi projesini değerlendiren Deniz Baykal, caminin de cemevinin de ibadethane olduğunu, ibadet için temel mekanlar konusunda kimsenin dayatmada bulunma hakkı olmadığını dile getirdi.

Baykal, ibadethanelerin aynı zamanda buluşma yeri olduğunu da ifade ederek, şunları söyledi:

"Cami de cemevinden geliyor, buluşmak ve beraber olmak anlamına geliyor. Cemevi de bir ibadethane. Devlet bununla problemli bir ilişki içindeydi şimdi esneme görüyorum. Gelinen noktada devlet 'Evet, cemevi olabilir' demiş olabilir ama biraz ürkek denilmiş, 'Caminin yanındaysa olabilir' denilmiş. Havranın yanında da olabilir. Cami ve cemevi arasında ayırım olmadığını hepimiz biliyoruz, beraber de ayrı da olabilir."

Deniz Baykal, ABD'nin Suriye'ye olası müdahalesi hakkında da, kimyasal silahların derhal uluslararası otoriteye teslim edilmesi gerektiğini dile getirdi.

- "Gündemde yoktu"

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yeniden CHP'ye döneceğine ilişkin kamuoyundaki tartışmaları da değerlendiren Baykal, şöyle konuştu:

"Benim işim dedikodulara yorum yapmak değil. Dedikodu yapmamızı gerektiren bir tabloyla karşı karşıya değiliz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İzmir'e yolculuk sırasında her şeyi konuştuk ama bu konuyla ilgili hiçbir şey sormadım. Genel Başkan'ın gündeminde böyle bir meseleyi görmedim, benim gündemimde de yoktu. Dedikodular insan hayatının bir parçasıdır. Reel gelişmeleri gerçekleştiremeyen insanlar dedikodu yapar. Sisli, buğulu bir atmosfer yaratılıyor. Bu ortamı yaratmak konusunda adı geçen kişilerin dışında hesabı olanlar da var. Dedikodu yapanlara selam olsun, onlara da saygılarımı sunarım. Bu konuyla ilgili değerlendirme yapmak istemiyorum."

Deniz Baykal, yerel seçimlerde partiler arası ittifak ortamı görmediğini de ifade ederek, "Çoğu kere partiler yerel seçimde toplumun uygun gördüğü aday etrafından toplanır. Bizde çok isim var ama AKP'den bir isim ortaya çıkmış değil" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:08

İLGİLİ HABERLER