Yaşam
  • 7.8.2009 13:02

YILANLARI ÖLDÜRÜNCE, TARLALARI FARELER BASTI

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı bazı köylerde ekin tarlaları istila eden farelerin ürünlere büyük zarar verdiği bildirildi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, farelerin ürüne zarar verdiği köylerde incelemelerde bulundu.

Ersözlü, sorunun çok büyük olduğunu belirterek, arazileri tarla farelerinin istila etmesi sonucu yaklaşık yüzde 50’lik bir ürün kaybının olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Tarla farelerinin çoğalmasının son yıllarda artış gösteren anız yangınlarına bağlı olduğunu ifade eden Ersözlü, "Ziraat Odası olarak bir kampanya başlatıyoruz. Canlı kır yılanı getirene 5 lira peşin para ödeyeceğiz.

Toplanan bu yılanları sorun yaşanan köylerde tarlalara salıp, bu farelerin yok olması için çaba göstereceğiz" dedi.

Ersözlü, ilçeye bağlı Yukarı Esence, Karahisar ve Çiçekler Köyleri ile Esence beldesinde vatandaşların dev farelerin bir çoğunun 1 kilogram ağırlığa sahip olduğunu anlattığını belirtti.

Köylülerin, farelerle mücadele için tarlalara zehirli buğday attığını anlatan Ersözlü, "ama, fareler yemediği için fayda etmemiş. Anızların yakılmaması için çiftçiyi uyardık. Bu uyarılara kulak asılmayınca, tablo işte ortada. Anız yangınları sonucu toprakta börtü böcek, yılan kalmadı. Avlanarak nesli tüketilen tilkiler doğada azalınca, fareler tarlalarda şimdi cirit atmaya başladı. Oysa bir tilki yılda binlerce fare yiyormuş. Yılanın da fare ile beslendiği göz önünde bulundurulursa, farelerin çoğalması normal" diye konuştu.

Yukarı Esence Köyü Muhtarı Hanefi Ersözlü ise, bölgeyi istila eden tarla fareleri yüzünden arazide tarlasına biçerdöver sokamayan birçok çiftçi olduğunu belirterek, "bu fareler tarlada ne var ne yok yiyor. Buğdayın sapını dahi yok etmişler. Hasat için tarlasına giden çiftçi, ortada sapı da dahil ürünü göremeyince şaşkına döndü" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:53

İLGİLİ HABERLER