Dünya
  • 30.6.2023 22:57

Yuh.. Kuran-ı Kerim'i yakan alçak orman yakma yasağını ihlalden yargılanacak

İsveç gazeteleri Iraklı süryanının Kuran-ı Kerim'i yakmasını tartışırken bir rezillik daha ortaya çıktı. Mevcut İsveç yasalarında dini kitapları yakma ve benzeri eylemlere bir cezanın olmadığı ortaya çıktı.
İsveç gazeteleri Iraklı Salwan Momika, ateş yakmak suretiyle ormanı tehlikeye atma maddesinden yargılanacağını duyurdu.

İŞTE İSVEÇ GAZETELERİNDE ÇIKAN YORUM VE HABERLER

İsveç polisi neden bir Kuran'ın daha yakılmasına izin verdi?

Iraklı bir Süryani, İsveç polisinin planladığı protestoya daha önceki muhalefetini geri çekmesinin ardından Stockholm'deki ana caminin önünde Kuran'ın bir nüshasını yaktı. Kararın arka planı nedir?

Kuran'ın yakılmasının arkasında kim vardı ve bunu neden yapmak istedi? 

Iraklı Salwan Momika, İsveç'in NATO'ya katılmasını protesto etmek yerin,e İslam'ın kutsal kitabı Kuran'ı Müslüman dinini protesto etmek için yakmak istediğini söyledi. 

28 Haziran günü öğleden sonra eylemi gerçekleştirmeden önce TT haber kaynağına "Kur'an-ı Kerim'i yakacağız" dedi. "İsveç'i uyandırın diyeceğiz. Bu demokrasi ve yapamayız derlerse tehlikede olacak." 

Müslümanlara karşı değil, düşüncelerine karşı savaşıyoruz. Müslümanlara karşı değiliz, onların yanındayız” dedi. 

Momika daha önce Kuran'ın dünya çapında yasaklanması gerektiğini söylemişti. 

Polis neden izin verdi? 

Şubat ayında polis, Momika'nın halkı rahatsız etme riski taşıdığı gerekçesiyle Irak büyükelçiliği önüne Kuran'ı gömmesini yasakladı. Ayrıca, NATO karşıtı bir grubun kitabı yakmasını da yasakladı.  Ancak Nisan ayında bir idare mahkemesi , somut bir güvenlik tehdidi oluşturmadıkları sürece toplanma ve protesto haklarının İsveç anayasa yasalarınca korunduğuna karar vererek  yasağı kaldırdı .

Bu karar, polisin protestoyu durdurmak için hiçbir gerekçesi olmadığı anlamına geliyordu. 

Polis sözcüsü Helena Boström Thomas Çarşamba günü TT'ye verdiği demeçte, "Bugünkü toplantı için izin, Temyiz Mahkemesi'nin bu kararları reddetmesi dikkate alınarak verilmiştir." "Temel kural, halka açık bir etkinlik düzenleme izni başvurusunun genel olarak kabul edilmesi gerektiğidir."

Momika şu anda polis tarafından iki suçtan soruşturuluyor: bir caminin dışında meydana geldiği için olası nefret suçları ve Stockholm'ün ateş yakmaya yönelik mevcut yasağını çiğnemek orman yangınları).

Kuran'ın yakılmasına tepkiler ne oldu? 

Fas, olaya tepki olarak hızla büyükelçisini geri çağırdı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslami kutsal kitabın sayfalarının yakılmasını "aşağılık" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesi kabul edilemez. Bu tür vahşete göz yummak suç ortağı olmaktır” dedi.

En son Kuran yakıldığında ne oldu? 

Danimarkalı aşırılık yanlısı Rasmus Paludan'ın Ocak ayı sonunda Türk büyükelçiliği önünde Kuran'ı yakma kararı, İsveç'in Türkiye hükümetiyle NATO üyeliği konusundaki müzakerelerinin askıya alınmasına ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkesinin İsveç'in üyeliğini desteklemeyeceğini söylemesine yol açtı.

Kritik NATO zirvesinden önce İsveç tutuştu: İsveç basınından itiraf gibi sözler!

İsveç'in umutları tükeniyor. 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak kritik NATO zirvesini bekleyen İsveç'teki Kur'an yakma skandalı sonrası İsveç tutuştu. İsveç basını 'kimsenin ifade özgürlüğü için ülke güvenliği feda edilmemeli' ifadelerini kullanırken 'Belki de NATO'ya artık veda etme vakti gelmiştir' dedi.

Kritik NATO zirvesinden önce İsveç tutuştu: İsveç basınından itiraf gibi sözler!

İsveç'te polisin Kur'an-ı Kerim yakılmasına müsaade etmesi tüm dünyadan tepkilere neden olurken İsveç'te panik dalgası başladı. Ülke basınından dikkat çeken bir itiraf geldi

Göteborgs-Posten'de yer alan bir haberde, 'Birkaç kişinin ifade özgürlüğünün ülke güvenliğinden daha önemli olması son derece dikkat çekicidir.' denildi. Birçok ülkede kutsal kitaplar başta olmak üzere önemli sembollere zarar vermenin ifade özgürlüğü kapsamında yer almadığı hatırlatıldı.

'Sanki Türkiye İsveç'e nasıl davranacağını öğretmek zorunda' ifadelerinin kullanıldığı haberde, uzun vadade İsveç'in uluslararası alanda daha yetkin ve düşünceli hareket etmesi gerektiği ifade edildi.

Hallands Nyheter'deki haberde ise 'Hükümetimiz bile ses çıkaramıyor. İsveç ülkesi nereye gidiyor?' ifadeleri kullanıldı 'İfade özgürlüğünün bir sınırı var mı?' diye soruldu.

Dagens Nyheter, 'İsveç'e öfke her zamankinden büyük olabilir' dedi. Haberde, Arap ülkelerin İsveç ürünlerini boykot etmenin yanı sıra siyasi önlemler almaya hazırlanıyor' denildi.

Expressen'den ise bir itiraf geldi. "Daha ne kadar dayanabiliriz? Belki de hoş karşılanmadığımızı anlamanın zamanı gelmiştir." denildi.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2023 23:19

İLGİLİ HABERLER