Gündem
  • 16.10.2005 00:07

YUH YANİ!.. WASHİNGTON POST SONUNDA KÜRDİSTAN HARİTASI YAYINLADI

The Washington Post gazetesi "Iraklı Kürtler Üzerinde Endişeli Bakışlar" başlığı altında yayınladığı yazıda Irak'ta bugün oy atılan anayasa referandumunda yeni anayasanın kabul edilmesi halinde bunun sonuçlarından Irak'a komşu ülkelerin 'korkacağını' öne sürdü.


Gazete, Irak'ın 3 komşusunun (Türkiye, İran ve Suriye) kendi Kürt toplumları ile sorunlarını henüz halletmediklerini ve Irak'taki etnik Kürtlere bir derece bağımsızlık tanıyan anayasa taslağından korktuklarını ileri sürdü.


Suriye, Türkiye, İran ve Irak'ın her birinin Orta Doğu'nun dağlık bölgesinde sayıları yaklaşık 27 milyonu bulan etnik Kürtleri barındırdığını belirten ve 'Kürtlerin yaşadığı bölgelerin' haritasını yayınlayan gazete, "Her 4 ülkede birer azınlık olan Kürtler ortak dil, canlı gelenekler ve kendilerine ait bir ülke olmaması üzüntüsü ile birleşiyor. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra zaferi kazananlar haritaları çizerken bir ülke sözü verdi. Fakat sözlerinin mürekkebi kuruduğunda Kürdistan 4 ülke arasında paylaştırıldı" iddiasında bulundu.
'3 Büyük Güç'ün (ABD, İngiltere ve Fransa) bölgeye 1991'de Körfez Savaşı için döndüklerini kaydeden gazete, Kürtlerin savaş sona erdiğinde Irak'ın kuzeyindeki dağlık bölgede ABD ve İngiltere hava korumasında kendi kendilerini yönetmek üzere yalnız bırakıldığını savundu. Washington Post, 12 yıl sonra ise kuzeydeki Kürtlerin bulunduğu bölgenin 2003 işgali için bir kara zemini oluşturduğuna dikkat çekti.


Gazete, Karl Vick imzasıyla yayınlanan makalede, "Türkiye, Kürdistan bağımsızlık meselesinin yakın tarihinde en acılı dönemi yaşattı" iddiasında bulunarak "Türkiye ayrılıkçı PKK'ya karşı 1990'lı yıllarda ülkenin güneydoğusunda bir iç savaş verdi. Türk ordusu ve PKK'nın hala Kuzey Irak'ta garnizonları bulunuyor. PKK geçen sene Türkiye'nin içinde çatışmayı tekrar başlattı. Bu hafta 5 Türk askeri çatışmalarda öldü" satırlarına yer verdi.


2 yıldır, ABD kuvvetlerinin Irak'taki PKK üslerine karşı harekete geçmediğinden şikayet edilmesinin ardından, Türk yetkililerin Washington'la ortak bir zemin bularak PKK altyapısını sessizce hedef almaya başladığını ileri süren gazete, aynı zamanda Türkiye'nin; "Kürtlerin emelleri konusunda ortak çıkarları olan" Suriye ve İran ile yeni köprüler kurduğuna dikkat çekti.


The Washington Post, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun "Bölgede bir kaos olmaması için İran ve Suriye ile kararlı sınırlara ve kararlı bir komşuya sahip olma konusunda ortak endişemiz var" şeklinde konuştuğunu yazdı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:53

İLGİLİ HABERLER