Sağlık
  • 19.11.2006 10:24

35 YAŞ ÜSTÜ HAMİLELİK RİSKLİ!..

SAMSUN - Samsun'da, ileri yaş gebelik olarak adlandırılan 35 yaş ve üzeri hamileliklerin oranının yüzde 7.8 olduğu belirtildi.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından Samsun'daki 3 hastanede, yüksek risk taşıyan 35 yaş ve üzeri hamilelik düzeyini belirlemek için araştırma yapıldı. Araştırma grubunda yer alan Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, 35 yaş ve üzeri gebeliklerde anne, fetüs veya yeni doğanın doğumdan önce ya da sonra sakatlanma ve ölüm riskinin arttığına dikkat çekti. Canbaz, "Samsun'da kadınların doğumda yaş sınırına önem verip vermediğini görmek için OMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Samsun Gazi Devlet Hastanesi ve Samsun Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde bir yıl içinde yatan hamile kadınları kıstas alarak araştırma yaptık. Tüm doğumlar içinde 35 yaş ve üzeri doğum hızı yüzde 7.8 olarak bulundu" dedi.


Araştırmaya konu olan 769 kadından 60'ının ileri yaşta gebe kaldığının tespit edildiğine, bu rakamın azaltılması gerektiğine, bunun için aile planlaması ve doğum öncesi bakım hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik stratejilere ihtiyaç olduğuna işaret edildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:10

İLGİLİ HABERLER