Gündem
  • 7.4.2017 00:00

Abdullah Gül’den siyasilere eleştiri

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin 3 milyondan fazla Suriyeliye kapılarını açmasına karşılık, “ Türk halkı gerçekten asil davrandı. Tüm siyasi partiler üç seçimde de bunu istismar etmedi. Hem iktidar hem de muhalefet partiler” dedi.

20. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Cumhurbaşkanları Oturumu, “Bir Yol Ayırımında Olan İnsanlık” başlığı ile devam etti. Oturuma T.C. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Arnavutluk, Bosna Hersek, KKTC, Makedonya, Hırvatistan, Letonya, Moldova, Romanya, Avusturya, ve Sırbıstan’ın farklı tarih aralıklarında görev yapan dönem ve hala görevi başında olan Cumhurbaşkanları katıldı. Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Başkanı Akkan Suver’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumun açılış konuşmasını Düşünce Lideri Dr. EdBward De Bono yaptı. Özgünlüğün adım atmanın en önemli anahtarı olduğunu belirten Bono, “ Özgünlüğün ana unsuru harekettir. Farklı olanakları görmelisiniz” dedi.

“AB kendi sınırlarını çizemeyecek durumda”

2004 -2014 yılları arasında Sırbistan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Boris Tadıc Suriye’de yaşanan mülteci krizinin AB’nin istikranı tehdit ettiğini öne sürdü. Göç olgusunun sadece Suriye’nin meselesi olmadığının altını çizerek AB’yi “atıl” olarak nitelendiren Sırp lider Boris Tadıc, “Suriye’nin mülteci krizi AB’nin istikrarını bozuyor ce göç olgusunu etkiliyor. Bu sadece Suriye’nin meselesi değildir. Avrupa Birliği gayet atıl ve hareketsiz kalıyor. Brexıttan sonra negatifliğe işaret ettiğimde bana “hayır olmayacak” denmişti. Ama oldu. AB’nin Balkanlara doğru genişlemesi lazım. Aksi takdirde Balkanlar’da yeni bir kriz ortaya çıkabilir. AB ülkelerinin tepkileri de çok pasif. Kendi sınırlarını bile çizemeyecek durumda. Bu gelecekte herkesi etkileyecektir. Bunun bedelini kıta ödeyecektir. ABD-Rusya-Çin ve Türkiye. Bunlar güçlü ülkeler. Bu yüzden öğün düşünceye geçmeli problem çözmede yeni taktikler geliştirmeliyiz” diye konuştu.

“Fırsat kaçarsa bir 50 yılımız daha yok”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da oturumda yaptığı konuşmasında, küresel sancıların yaşandığı en önemli noktalardan birinin Ortadoğu olduğunu ve ada olarak kan ve barut kokusunun yükseldiği bir coğrafyada ana damarlar olduklarını belirtti. Oturumda müzakere süreci hakkında konuşan Akıncı, “ Kıbrıs’ta da ciddi bir yol ayrımına gelindiğini söyleyebiliriz. Adada din, dil farklılıkları olmasına rağmen 50 yıldır süren müzakere süreçleri sonuç verebilir. Şimdiki fırsat kaçırılırsa bir daha 50 yılımız olamayabilir ve bu yol adayı kalıcı bölünmeye götürebilir. Kıbrıs’taki çözüm adaya bölgeye ve dünyaya yeni ufuklar kazandıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Güncellenme Tarihi : 6.4.2017 19:40

İLGİLİ HABERLER