Gündem
  • 5.10.2005 20:45

AK PARTİ'NİN ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AB YORUMU : "VEZİRİ KURTARMAK İÇİN PİYONU VERDİK"

ANKARA (İHA) - AKP Düzce Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, AB ile müzakereleri satranç oyununa benzetirken, "Türkiye en önemli unsurlarından atı, fillerden birini kaybetmiş ve vezirini kaybetmek üzereyken, satranç tahtası bize teslim edilmiştir. Biz veziri kurtarmak için piyonu verdik" dedi.


TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün AB müzakereleriyle ilgili bilgi vermesinin ardından başlayan genel görüşmede grubu adına konuşan AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, CHP'li konuşmacılarında eleştirilerini yanıtladı. Yakış, dış politikanın ağırlıkla satranç oyununa benzediğini, AB ile müzakerelerin de satranç oyunu gibi olduğunu söyledi. Yakış, Türkiye'nin bu oyunda en önemli unsurlarından atı, fillerden birini kaybettiğini ve vezirini kaybetmek üzereyken, satranç tahtasının kendilerine teslim edildiğini belirterek, "Biz veziri kurtarmak için piyonu verdik. Bakan Gül'ün konuşması da budur" diye konuştu. CHP'li bir milletvekili bu konuşma üzerine, "Bence vezir gitti" diye laf atarken, Yakış, "Oyun ancak şah mat olduğu zaman biter" yanıtını verdi.


DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ise AB Müzakere Çerçeve Belgesi'nde Türkiye aleyhine pek çok hüküm bulunduğunu ifade ederek, "Siz bu çerçeve belgenin içindekileri hazmedebilirsiniz ama ne biz DYP olarak ne de milletimiz bu belgeyi hazmedemez" şeklinde konuştu.


Genel Kurul'da AB'ye üyelik ile ilgili genel görüşme sürerken, AB Çerçeve Belgesi diye bir metnin dağıtılması da ortalığı karıştırdı. Dışişleri Bakanı Gül, oturumu yöneten Sadık Yakut aracılığıyla, kulislerde dağıtılan metnin bir hafta önceki AB Çerçeve Belgesi taslağı olduğunu, CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun tarafından bu taslağın bir örneğinin alınması için kavaslara verildiğini ve bazı milletvekillerinin isteğiyle bu fotokopilerden onlara da verildiği açıklamasını yaptı.


Bu tartışmaların ardından Genel Kurul çalışmaları sona erdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER