Gündem
  • 1.5.2009 12:57

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN YAPISI DEĞİŞİYOR

DEVLET ARIK
ANKARA  - AK Parti tarafından hazırlıkları son aşamaya getirilen Anayasa değişiklik paketinin en önemli ayağını Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili düzenlemeler oluşturacak. Pakette yer alan çalışmaya göre Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı arttırılarak, 17'ye yükseltilecek. Yüksek Mahkeme artık iki daire şeklinde çalışacak ve üyelerinin görev süresi 9 ya da 10 yılla sınırlandırılacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi 47. kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yapısının değişmesi gerektiği yönündeki açıklamaları AK Parti'nin hazırladığı Anayasa değişiklik paketine de yansıdı. Partinin hukukçu kurmayları tarafından hazırlıkları son aşamaya gelen Anayasa paketinin önümüzdeki hafta pazartesi günü Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'na sunulması bekleniyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de hazırladıkları çalışmayı dün Başbakan Erdoğan'a sundu. Paketle ilgili son sözü Başbakan Erdoğan ve AK Parti MYK verecek.

EMEKLİLİĞE KADAR MAHKEME ÜYELİĞİ SONA ERİYOR
Hazırlanan Anayasa değişiklik paketinde, Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yapısı değiştiriliyor. Buna göre Yüksek Mahkeme, iki daireye ayrılacak ve üye sayısı arttırılacak. Halen 11 olan üyesi sayısı 17, 19 veya 21'e çıkarılacak. Ayrıca üyeler artık yaş haddinden emekli olana kadar görev yapamayacak. Üyelerin görev süresi 9 ya da 10 yılla sınırlandırılacak.
AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin partiler hakkında kapatma kararı vermesini güçlendirecek bir formül üzerinde de çalışıyor. Halen mahkeme üçte iki oyla kapatma kararı verebiliyor. Bunun dörtte üç çoğunluk haline getirilip getirilmemesi üzerinde duruluyor. Bu, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının kaça çıkarılıp çıkarılamayacağına göre karara bağlanacak. Pakette, Anayasa Mahkemesi'ne 'bireysel başvuru' yapılabilmesine imkan sağlayacak düzenleme de yer alacak. Ancak bu konudaki son kararı Başbakan Erdoğan
verecek.
Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 47. kuruluş yıldönümü ve yeni hizmet binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada Yüksek Mahkeme'nin mevcut yapısının günümüz ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı yönündeki düşüncelerin son dönemde sıkça dile getirildiğini söylemişti. Bu durumun herkesten önce son 3 dönemden bu yana Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüten hukukçular tarafından defalarca ifade edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuşmuştu:
"Mevcut yapının değişmesinin en başta Anayasa Mahkemesi açısından olumlu sonuçlar doğuracağı çeşitli vesilelerle ifade edilmiştir. Ancak değişikliğin gerekliliği, kapsamı, mahiyeti, modeli konusunda farklı görüşlerin de bulunduğunu biliyoruz. Biz bu konuda her türlü görüşün, her türlü fikrin, değerlendirmenin özgürce ifade edilmesi, tartışılması ve yapıcı şekilde ele alınmasından yanayız. Zira modern toplumlarda değişim olgusu demokratik müzakereyle, uzlaşı ile yapıcı değerlendirmelerle ele alınır,
gerçekleştirilir. Bu bakımdan eleştirinin, ifade hürriyetinin yerleşik bir değer olarak kabul edilmediği toplumlar medeniyet yarışından geri kalmaya mahkumdur."

KAPATMA DAVASI AÇMA ZORLAŞTIRILACAK
AK Parti, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak değişiklikleri de gündemine aldı. Hazırlanan çalışmada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın doğrudan dava açması yetkisini sınırlandıran düzenleme de yer alacak. Alman ve Japon modellerinin esas alınacağı düzenlemeye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dava açabilmek için TBMM'den ya da Yargıtay'da oluşturulacak bir kuruldan izin alacak. Partilerin şiddete karışmadıkça kapatılmamasını öngören Venedik kriterleri odak tanımına girdirilecek. Partiler
hakkında ancak 'şiddet ve teröre' bulaşması, terör olaylarını doğrudan desteklemesi ile yurtdışından para yardımı alması durumunda kapatma davası açılabilecek. Şiddet unsuru dışındaki durumlarda partiler kapatılamayacak.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:30

İLGİLİ HABERLER