Gündem
  • 8.5.2013 09:15

Askerlik bu yıl kısalıyor

ANKARA  - AK Parti'nin Kızılcahamam kampında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Askerliğin kısaltılması için bir düzenleme yapılabilir" açıklamasının ardında, uzun  zamandır yürütülen somut bir çalışma olduğu ortaya çıktı. Taslağa göre; üniversite mezunlarının askerlik süresinin 6 aydan 4 aya, ilkokul-lise mezunlarının askerliğinin ise 15 aydan 12 aya düşürülmesi planlanıyor. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in "tek tip askerlikten vazgeçtik" açıklaması da askerliğe yönelik yeni bir düzenlemenin habercisi olmuştu. Yeni düzenlemede ilk olarak yedek subaylık sınavı kaldırıldı. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın işbirliğinde hazırlanan çalışma tamamlanınca Başbakan'a sunulacak. Onayın ardından düzenleme 2013 sonuna kadar hayata geçecek. Bu çalışmada terörizme karşı çözüm sürecinin başarıya ulaşması hâlinde asker ihtiyacının azalacağı görüşünden hareket ediliyor. Ayrıca profesyonel orduya geçiş de düzenlemede önemli rol oynuyor. Öte yandan AB'ye uyum çerçevesinde sınır güvenliğinin 2018 tarihinde tümüyle polise bırakılacak olması da en büyük etken.

Askerliğe AB ayarı geliyor

Askerliğin 12, kısa dönemin 4 aya indirilmesi gündemde. Bir diğer ihtimal de 9 aylık tek tip askerlik. AB'ye uyum kapsamında sınır güvenliğinin 2018'de polise bırakılması da düzenlemede etkili olacak. Sadece 6 AB ülkesinde askerlik zorunlu.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın askerlik süresinin kısaltılacağını açıklamasının ardından ortaya çeşitli iddialar atıldı. Uzun dönem askerliğin 12, kısa dönemin ise 4 aya indirilmesi veya 9 aylık tek tip askerliğin getirilmesi gündemde. Bu çalışmada AB'ye uyum çerçevesinde sınır güvenliğinin 2018 tarihinde tümüyle polise bırakılacak olması da en büyük etken. Zaten 27 üyeli Avrupa Birliği'nde sadece 6 ülkede zorunlu askerlik var. Bulgaristan, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya, Yunanistan va Hırvatistan profesyonel orduya geçiş yaptı. İsviçre'de 1996 yılından itibaren zorunlu askerlik hizmeti yerine adaylara sivil devlet hizmeti yapabilme tercihi verildi.  Referandumla profesyonel ordu sistemine 'hayır' oyu kullanan Avusturya'da ise iki tür askerlik yapılıyor. Ülkede askerlik 6 ay silah altında ya da 9 ay sosyal hizmet yapılarak yerine getiriliyor. 2001'de zorunlu askerliği kaldıran Fransa, paralı askerlik uygulamasını sürdürüyor. Almanya'da 10 yıl içinde kademeli olarak zorunlu askerlik tamamen kaldırılacak. Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya gibi birçok ülkede de zorunlu askerlik bulunmuyor.


Zorunlu askerlik olan Avrupa ülkeleri

Almanya: 9 ay
Avusturya: 6 ay
Kıbrıs Rum Kesimi: 25 ay
Norveç: 12 ay
İsviçre: 9 ay
Danimarka: 4 ay
Estonya: 8 ay

KAYNAK: Buket Güven-TÜRKİYE GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:33

İLGİLİ HABERLER