Medya
  • 1.5.2006 12:00

ASPARAGAS 'GÜL HABERİ' BOMBA GİBİ PATLADI

Birleşik Arap Emirlikleri'ne Bağlı Dubai'de çıkan El Beyan gazetesinde yayınlanan bir röportaj, dün gündeme bomba gibi düştü, iddiaya göre gazetenin Ankara temsilcisi Mohammed Al-Shami'ye konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "ABD Dışişleri Bakam Condoleezza Rice, Ankara ziyaretinde Iran operasyonu için bizden Incirlik'i istedi, karşılığında da Türkiye'nin nükleer santralini ABD'nin yapmasını teklif etti. Ama biz reddettik" dedi.

'Türkler zaten dost değil'
Habere İsrail basını büyük ilgi gösterdi. İlk olarak İsrail istihbaratı Mossad'a yakınlığıyla bilinen Debka sitesi haberi, "Abdullah Gül, ABD'nin İran operasyonuna destek vermeyeceklerini açıkladı. Türk bakandan İncirlik talebine ret yanıtı" diye duyurdu. İngilizce yayınlanan Jerusalem Post da, internet sitesinde habere geniş yer verdi. Okurlar da, "Türkiye'nin zaten dost olmadığını biliyorduk", "Sakın nükleer teknolojiyi elde etmelerine izin vermeyin" yorumları yazdı. Soru-cevap şeklinde yayınlanan geniş röportajın "Dubai'nin resmi gazetesi" olarak nitelendiren El Beyan'da yayınlanması soru işaretlerini artırdı.

Gül: Manipülasyon olabilir
Abdullah Gül'ü arayarak haberin doğru olup olmadığını sorduk. Dışişleri Bakanı, VATAN'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 'Adı geçen gazete ya da muhabirle kesinlikle bir görüşmemiz olmadı. Rice ile yaptığımız görüşmelerde de bu konu gündeme dahi gelmedi. Zaman zaman ülkemizdeki yabancı basın mensuplarıyla görüşürüm. Ama Arap basınıyla en son 8 ay önce görüştüm. Bazen sahte isimlerle yazılar çıkabiliyor. Benden son dönemde röportaj talebi bile olmadı. Bu yazılanlar bir manipülasyon olabilir. Dışişleri Bakanlığı olarak olayı araştıracağız."

İşte Gül'ün söylediği iddia edilen ifadeler:
165 tesisi vuramazlar: İran'ın nükleer silah ürettiği konusunda hiçbir kanıt yok. Bunlar Irak'ta savaş öncesi yaşananları hatırlatıyor, iran'ın nükleer programı 165 tesise yayılmış durumda. Hepsine birden vurmak çok zor.

Bazıları piknik sanıyor: Bizim görüşümüz, savaşın düşüncesinin bile yanlış olduğu. Bu bazılarının sandığı gibi bir piknik olmayacak. Rice, Iran operasyonunda İncirlik üssünün kullanılması karşılığında bize nükleer santral yapmayı önerdi. Ancak bunu reddettik. İran'a olası bir operasyonda üslerimizin kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

Bir pozitif gün yaşamadık: Kasımda yapılacak Senato seçimlerinde Cumhuriyetçiler'in kaybedeceğini düşünüyorum. ABD yönetimine yeni bir savaş açmamak konusunda siyasi ve ekonomik baskı olacak. Ankara ile Washington asında son yıllarda ipler gerildi. İktidara geldiğimizden beri, ABD ile "tek bir pozitif ve istikrarlı gün" yaşamadık.

 

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:22

İLGİLİ HABERLER