Yaşam
  • 7.1.2005 01:01

AVRUPA BİRLİĞİ SÜNNETE STANDART GETİRİYOR...

AB, bundan böyle sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması kapsamında sünnetin uygun şartlarda ve yaşta yapılması için parasal destekte bulunacak. Hibe şeklinde yapılacak yardımın miktarı projenin büyüklüğüne göre 500 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Destek verilecek projeler arasında prezervatif kullanımının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmalar da yer alıyor.

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimi ve bu hizmetlerden yararlanılmasını artırmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aktivitelere doğrudan destek sağlayan finansman anlaşması, Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalandı.

Program kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından, bu alanda çalışan ‘Sivil Toplum Örgütleri’nin (STÖ) kamu ile ortak proje yürütme kapasitelerini güçlendirmek amacıyla toplam 12 milyon 800 bin Euro’luk (23 milyon 40 bin YTL-23 trilyon 40 milyar Türk Lirası) hibe yapılacak. Avrupa Komisyonu Ankara Temsilciliği, hibe alabilecek proje başlıklarını ve konuları belirledi. Konular, güvenli annelik, aile planlaması, AIDS, gençler için cinsel sağlık ve üreme sağlığı, yaşlılarda üreme sağlığı ve erkeklerde üreme sağlığı başlıkları altında toplandı. Bu kapsamda sünnetin uygun şartlarda ve yaşta yapılmasının önemi konusunda toplum bilincinin artırılması sağlanacak. Konu hakkında en kapsamlı ve etkili çalışmayı yapacağını bir proje ile komisyona anlatmayı başarabilen STÖ’lere hibe verilecek. Komisyonun, tek bir projeye takdir edeceği hibenin alt sınırı 50 bin Euro (yaklaşık 90 bin YTL), üst sınırı ise 500 bin Euro (yaklaşık 900 bin YTL).

Komisyon, evlilik ve doğum yaşının yükseltilmesiyle ilgili projelere de destek olmaya hazırlanıyor. Prezervatif kullanımının artırılması da hibe yapılacak proje başlıklarından bir diğeri. Komisyon, bu konudaki projeye destek olmak için prezervatif kullanımının artırıldığının, satış ve sağlık kuruluşlarının istatistikleriyle doğrulanması şartını arayacak.

Avrupa Komisyonu’nun destek verebileceği proje başlıkları arasında yer alanlardan bazıları şöyle: Andropoz döneminde danışmanlık ve hizmet alan erkeklerin sayısının artırılması. Gençlerde cinsellik ve AIDS’in önlenmesine ilişkin uygun ve doğru bilgiye erişimin artırılması. Güvenli olmayan evlilik öncesi cinsel ilişkilerdeki riskler konusunda gençlerin farkındalığının artırılması. Eşler arasında aile planlaması konularında diyaloğun ve bu konularda ortak karar alma alışkanlıklarının artırılması. CYBE/HIV/AIDS konusunda gönüllü danışmanlık ve test hizmetlerine erişimin artırılması. İstenmeyen gebeliklerin ve sağlıksız şartlarda yapılan gebelik sonlandırmalarının önlenmesi. Servikal kanserin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi konusunda halkın bilinçlendirilmesi. Gençler için cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda aile ve toplum içerisinde diyaloğun artırılması.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:35

İLGİLİ HABERLER