Gündem
  • 15.10.2005 04:40

'AXA'DAN ERMENİLERE TAZMİNAT' TARTIŞMASI: OYAK NE YAPACAK?

Şirketin Türkiye’de sigortacılık alanında Oyak ile yarı yarıya ortak olması konuya yeni bir boyut kazandırırken, sivil toplum örgütleri, Oyak’ın ortaklığa son vermesini istedi. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, olayı ‘çok vahim bir durum’ olarak değerlendirirken, Oyak’ı Fransız firmayla yollarını ayırmaya çağırdı. Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi Kemal Kerinçsiz de, bu konuda maddi çıkarların önemli olmadığının altını çizdi. Söz konusu gelişme Oyak’ın satın almak için 2,77 milyar dolar teklif verdiği Erdemir’i sınırları içinde bulunduran Zonguldak Ereğli’de de tepki ile karşılandı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Likoğlu, “Bunun kabul edilebilir tarafı yok.” dedi.

Zaman ‘Oyak’ın Fransız ortağı Axa’dan Ermenilere soykırım tazminatı’ başlıklı dünkü manşetinde, ABD’nin California eyaletinde 1915’teki zorunlu göç (tehcir) sırasında hayatını kaybeden Ermenilerin yakınlarının Axa aleyhine dava açtığı belirtilmişti. Haberde dava sonuçlanmadan Fransız şirketin davacılara 17 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiğine dikkat çekilmişti. Dava açan Ermeniler, yakınlarının Osmanlı döneminde Axa’dan hayat sigortası yaptırdığını belirterek, ‘soykırımda öldükleri’ iddiasıyla tazminat talebinde bulunuyor.

Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun Fransız ortağının ‘soykırım’ adı altında Ermenilere tazminat ödemeyi kabul etmesini ‘çok vahim bir durum’ diye niteleyen BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, hukuki açıdan bakıldığında tazminat ödenmesinin tabii karşılanabileceğini; ancak tazminatın soykırım adı altında ödenmesinin düşündürücü olduğunu dile getirdi. “Eğer soykırım kavramıyla adlandırılan bir tazminat ödeniyorsa çok vahim bir olayla karşı karşıyayız. Axa’nın ortağı olan Oyak, soykırım tazminatı hakkında açıklama yapmalı, halkı bu konuda bilgilendirmeli.” diye konuşan Yazıcıoğlu, bu tür kararlarla Ermeni soykırımı iddialarının meşrulaştırılmaya çalışıldığını kaydederek, Oyak’ın bu firmayla yollarını ayırması gerektiğini söyledi. MHP’li Meral Akşener de gelişmenin, 3 T olarak bilinen soykırımı tanıma, tazminat ve toprak talebi ile ilgili diaspora Ermenilerinin stratejisinin gerçekleştiğini gösterdiğini ifade ederek, Oyak’ın Axa ile ilişkilerini gözden geçireceğine inandığını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferans için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldıran Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi Kemal Kerinçsiz ise ‘ulusalcı’ diye nitelediği şirketlerin bile ortak seçiminde zaman zaman hataya düştüğünü söyledi. Kerinçsiz, sözlerine şöyle devam etti: “Oyak gerçekten ulusalcı, millici, milli bir sermaye olduğunu iddia ediyorsa bazı çıkarlarını göz ardı edebilmeli. Söz konusu sigorta şirketi ile yapmış olduğu anlaşmaları feshetmesi gerekiyor. Maalesef sermayenin özellikle bazı sermayenin millilikle alakası yok. Onlar için önemli olan çıkar ve menfaatleri.”

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise Oyak’ın ortağı Axa’nın yaptığını etik açıdan doğru bulmadığını ifade ederek, “Ermeni konusunda tüm toplum gibi bizim de tavrımız açık ve nettir. Axa’nın yaptığı doğru değildir. Türkiye’de faaliyette bulunan Axa, Türk insanının hassas olduğu konularda daha dikkatli olmalıydı.” şeklinde konuştu. Oyak’ın Axa ile olan ilişkisini mutlaka gözden geçirmesi gerektiğini dile getiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Can Baydarol da Oyak’ın temsil ettiği sermayenin dünya görüşünün net olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Oyak ortaya çıkan durumu mutlaka araştıracaktır. Aksi takdirde biz ‘madem bu konuda hassassınız bu işe açıklık getirin’ diye sorarız.”

Söz konusu gelişme, Oyak’ın satın almak için 2,77 milyar dolar teklif verdiği Erdemir’i sınırları içinde bulunduran Zonguldak Ereğli’de de tepki ile karşılandı. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Likoğlu, “Oyak’ın ortağı Axa’nın Ermenilere soykırım tazminatı ödemesinin kabul edilebilir bir tarafı yoktur.” dedi.

Tazminatın ödenmesine engel olunmalı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Oyak’ın Fransız ortağı Axa’nın ‘soykırım’ adı altında Ermeniler’e söz konusu tazminatı öderse Ermeni tehciri meselesinin Türkiye’nin aleyhine gelişeceğini söyledi. Buna kapı açmamak gerektiğini, aksi halde devamının geleceğini savunan Aygün, "Tazminatın sonucu Ermenistan’ın hayallerinin gerçekleşmesi anlamına da gelir. Burada Axa tazminatı mahkemeden karar çıkmadan ödemeyi kabul ediyor. Yani Ermeniler’in iddiasını kabul etmiş oluyor. Şiddetle kınıyorum." diye konuştu. Oyak Grubu’nun hemen devreye girmesi gerektiğini belirten ATO başkanı, "Bizim elimimizde de Ermenilerin Türkleri katlettiğine dair belgeler var deyip tazminatın ödenmesine engel olmalı." dedi.

/Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:53

İLGİLİ HABERLER